Vodostaj Rajne pao ispod kritične razine, plovidba je gotovo nemoguća, fotografije su zastrašujuće

Vodostaj Rajne pao ispod kritične razine, plovidba je gotovo nemoguća, fotografije su zastrašujuće

Rajnom se inače  transportira čak 400.000 barela naftnih derivata na dan, a očekuje se da će vodostaj nastaviti padati.

Vodostaj Rajne kod Kauba u Njemačkoj, što je referentna točka za procjenu plovnosti, pao je u petak ispod 40 centimetara, što se smatra minimumom za veliki dio riječnog transporta.

Mogućnost djelomične obustave plovidbe na toj rijeci novi je razlog za zabrinutost za njemačku industriju, već pogođenu plinskom krizom i porastom cijena energije zbog rata u Ukrajini. – prenosi Jutarnji.hr

image

Foto: Nizak vodostaj rijeke Rajne, Ying Tang/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Na mjernoj točki, koja se nalazi oko 30 kilometara južno od Koblenza, izmjeren je vodostaj od 38 centimetara početkom večeri, a očekuje se da će nastaviti padati prema 35 centimetara do ponedjeljka, vidljivo je po podacima i očekivanjima saveznih vlasti za plovne putove.

Ako padne ispod 40 centimetara, “naše teglenice više neće moći ploviti bez opasnosti i iz sigurnosnih razloga morat ćemo velikim dijelom prekinuti plovidbu gornjom i srednjom Rajnom”, upozorila je u petak prijevoznička tvrtka Contargo, dodajući kako se uskoro ne očekuje poboljšanje. Ovako spomenuta niska razina nije viđena od 1993. godine.

image

Foto: nizak vodostaj rijeke Rajne, Ying Tang/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Nizak vodostaj Rajne sad dodatno ometa opskrbu vitalnih dobara u dijelovima unutrašnjosti Europe dok se kontinent bori s najgorom energetskom krizom u desetljećima. Ovom rijekom, koja se proteže pravcem Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen preko Njemačke do Švicarske, transportira se čak 400.000 barela naftnih derivata na dan.

Rajna je postala važnija zadnjih mjeseci jer se Njemačka želi više okrenuti ugljenu kako bi smanjila ovisnost o ruskom plinu.

Za vrijeme suše 2018. vodostaj Rajne kod Kauba pao je u listopadu na 25 centimetara što je njemački BDP te godine stajalo 0,2 postotna poena, pokazali su podaci Deutsche Bank Researcha.

image

Foto: Nizak vodostaj rijeke Rajne, Ying Tang/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Neke tvrtke u Njemačkoj već su reagirale zbog niskog vodostaja Rajne

Tako je proizvođač kemikalija BASF počeo više koristiti željeznicu za prijevoz robe, a naručio je i teglenice za plitku vodu. Priopćili su i kako ne mogu isključiti smanjenje stope proizvodnje za neke tvornice u nadolazećim tjednima, prenosi The Telegraph.

I energetska tvrtka Uniper u četvrtak je upozorila da neće moći dopremiti dovoljno ugljena vlakom kako bi se osigurao rad njihovih elektroenergetskih postrojenja punim kapacitetom za dulje vremensko razdoblje. Već su najavili smanjenje proizvodnje u svojoj elektrani Staudinger-5 do rujna zbog nedostatka ugljena.

A proizvođač čelika Thyssenkrupp izvijestio je kako se njihov krizni tim sastaje na dnevnoj bazi te da već koristi brodove s manjim gazom kako bi opskrbili svoju tvornicu u Duisburgu.

image

Foto: Nizak vodostaj rijeke Rajne, Ying Tang/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar