Vojnici u Bosni i Hercegovini služe se rabljenim odorama

Vojnici u Bosni i Hercegovini služe se rabljenim odorama

“Rezervnu odoru nosimo kad su posebne prilike, da izgledamo pristojno. Nove čizme dobio sam prije dvije godine. Tad sam dobio i hlače za posla, ali rabljene. Nosio ih je kolega koji je otišao u mirovinu, a njemu su bile rezervne i bile su kao nove. Sljedeće godine ja idem u mirovinu i možda će ih netko naslijediti.”

Ovako za Radio Slobodna Europa govori jedan vojnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH), čije je ime i prezime poznato redakciji, ukazujući na problem s nedostatkom odora.

Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH) nedostaju nove odore nakon što su Sjedinjene Američke Države zaustavile dugogodišnje donacije

Američka vlada proteklih je godina osiguravala potrebne količine odora kroz program “Financiranje stranih prijateljskih vojski” (FMF/FMS). Amerikanci su osigurali i korištenje autorskih prava na dizajn (boje i oblik “šara”), pa su vojnici u BiH nosili iste ili slične odore kao i dio američkih vojnika. Bosna i Hercegovina je ostatak kupovala.

Problem je nastao nakon što je američka vojska izbacila iz upotrebe tako dizajnirane odore. Vlasti u BiH imale su dvije mogućnosti. Promijeniti vlastiti dizajn i zamoliti SAD da im osigura autorska prava na novi dizajn i donira dio odora, što ovisi o dobroj volji te zemlje. Druga mogućnost je da BiH zadrži postojeći ili napravi svoj novi dizajn i iz proračuna kupi odjeću za vojnike.

Ministarstvo obrane BiH zatražilo je da se u proračunu za prošlu godinu za Oružane snage osigura dodatnih 200 milijuna eura za modernizaciju, uz oko 150 milijuna eura za plaće, hranu i gorivo. Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju oko 10.000 profesionalnih vojnika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar