Vršnjaci silovali učenika i sve objavili na TikTok-u, tužiteljstvo i policija šute

Vršnjaci silovali učenika i sve objavili na TikTok-u, tužiteljstvo i policija šute

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je grupa dječaka silovala vršnjaka u Gračanici te da je sve snimano mobilnim telefonom i objavljeno na društvenoj mreži TikTok, policija istražuje slučaj. Iz policije za Nezavisne nisu mogli potvrditi da se radi o prijavi silovanja, već je navedeno da je zabilježen “događaj”, a istraga je osjetljiva zbog zaštite maloljetnih osoba.

Tužiteljstvo i policija šute

Na upit Nezavisnih da li je policiji prijavljen slučaj navodnog silovanja dječaka od strane više vršnjaka u privatnom objektu u Gračanici, rečeno je da službenici Uprave policije MUP-a TK u saradnji sa Kantonalnim tužiteljstvom Tuzlanskog kantona poduzimaju potrebne mjere i radnje u vezi s događajem koji je prijavljen 18. studenog PU/PS Gračanica.

”S obzirom na osjetljivost istrage i zaštitu maloljetnih lica/djece – aktera navedenog događaja, nismo u mogućnosti iznositi više informacija”, kratko je rečeno iz MUP-a TK. Od Kantonalnog tužiteljstva ovaj medij nije uspio dobiti nikakve informacije o ovom događaju.

Ono što su neslužbeno saznali i što nije potvrđeno od nadležnih institucija je to da se radi od djeci uzrasta devet-deset godina te da se događaj dogodio u jednoj seoskoj školi, a sa druge strane, postoje informacije da se događaj dogodio u privatnom objektu.

Građani zabrinuti

Navodno, tri dječaka su predmetima silovala svog vršnjaka. Spominje se još jedan slučaj silovane djevojčice, o kojem se, također ništa službeno ne može saznati. Da je u Gračanici sigurnosna situacija zabrinjavajuća, govori i činjenica da su građani imali prošli mjesec sastanak sa nadležnim službama, ustanovama i institucijama na temu poboljšanja sigurnosti u ovom gradu.

Na sastanku je razgovarano i o vršnjačkom nasilju. “Svjedoci smo užasnih događaja u proteklom razdoblju koji su se dogodili u našem gradu i koji nas zabrinjavaju. Imali smo izbodenog starijeg maloljetnika na autobuskoj stanici, nekoliko primjera vršnjačkog nasilja, snimci koji kruže po društvenim mrežama što se tiče ovog slučaja koji je bio nedavno, a i vršnjačkog nasilja koje je bilo u krugu Srednjoškolskog centra, odnosno gradskog parka”, kazala je jedna građanka.

Gradonačelnik Nusret Helić je obećao formirati stručno radno tijelo kako bi se stanje sigurnosti podiglo na višu razinu, a zatražen je i veći angažman policije, Centra za socijalni rad i drugih institucija.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing