Vučić: ‘Preziremo lekcije onih koji se boje naših čokoladica’

Vučić: ‘Preziremo lekcije onih koji se boje naših čokoladica’

Nećemo dozvoliti da nas oni, koji veličaju ustaške pozdrave i zastave ponižavaju, jer to nije Europa, to je njena imitacija, loša kopija, poručio je srbijanski premijer

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, održao je konferenciju na kojoj je objasnio otvaranje novih poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, kao i zašto je naputio Bruxelles.

– Ovdje sam pred vama ne samo kao predsjednik vlade, nego i kao netko tko predstavlja i štiti vrijednosti na kojima počiva naše srpsko društvo. Te vrijednosti jesu ono bez čega ne može živjeti nijedan narod niti država – rekao je Vučić, a prenosi N1.

8b4fe31f7ba813d5d3c9

‘Srbiju nikad nećete moći gaziti, zgaziti niti ponižavati’

– Mi nikoga ne mrzimo, ni s kim nećemo sukobe, nikoga ne saplićemo, sa svima želimo razgovarati, raditi, biti marljiviji i vredniji i postizati kompromise. Nećemo biti ona država niti narod koji će bilo tko ponižavati. Ponavljam svima u okruženju, Europi i svijetu, Srbiju nikad nećete moći gaziti, zgaziti niti ponižavati, jer vam to nećemo dozvoliti. To je tablica naših vrijednosti, s tim smo ušli u pregovore, s njima ćemo i izaći – rekao je Vučić.

Kazao je da je Srbija otvorila dva nova poglavlja.

– Čestitam građanima Srbije. Za razliku od nekih drugih koji bi od mnogo manjih stvari pravili najveće događaje, mi smo ljestvice uvijek postavljali više. Željeli onoliko koliko smo zaslužili. Ja sam danas poslijepodne napisao na samo dvije stranice, kao nešto što predstavlja sistem vrijednosti za koji se borimo, i ono što nećemo nikom dozvoliti – rekao je Vučić.

‘Netko nam danas priča da nismo platili cijenu. Više nećemo plaćati tu cijenu’

– Nemamo namjeru slušati predavanja onih koji misle da cijela povijest počinje i završava floskulom o velikoj Srbiji. Ti neka ponovno krenu u školu. Netko nam danas priča da nismo platili cijenu. Više nećemo plaćati tu cijenu – rekao je Vučić.
Srbija je danas otvorila dva nova poglavlja, 5 i 25 u pristupnim pregovorima s Europskom Unijom koja se odnose na javnu nabavu, znanost i istraživanje.

Delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem napustila je Bruxelles zato što je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije s EU.

‘Pokazao sam našu tablicu vrijednosti i čvrsto stao iza nje’

– Kao država koja o svemu može postići kompromis, zbog tih vrijednosti sam na kraju jučer i napustio Bruxelles, nisam tim činom zaustavio pregovore, nisam se odrekao želje Srbije da se uskladi s Unijom, nego sam pokazao našu tablicu vrijednosti i čvrsto stao iza nje – objasnio je Vučić.

– Europa je ono što mi hoćemo biti unutra, u Srbiji, odnos koji želimo biti prema sebi i drugima. Europa je lekcija koju sami učimo za sebe, ali nitko nas neće na silu učiti, naročito oni koji su tako daleko od toga da tu lekciju nauče, oni koji smatraju da su partizani bili teroristi, a ustaše priznata vojska – rekao je Vučić.

‘Nećemo dozvoliti da nas oni, koji veličaju ustaške pozdrave i zastave ponižavaju’

Lekcije koje nam drže oni koji se boje naših čokoladica – preziremo – rekao je.

– Nećemo ni tražiti da nam plate, ali nećemo dozvoliti da nas oni, koji veličaju ustaške pozdrave i zastave ponižavaju, jer to nije Europa, to je njena imitacija, loša kopija – rekao je srbijanski premijer, dodavši da Srbija taj falsifikat neće niti može kopirati.

‘Samo jedna zemlja je blokirala poglavlje 26 – Hrvatska’

Kazao je da je samo jedna zemlja blokirala poglavlje 26.

– Samo jedna zemlja nije željela otvoriti pregovore u poglavlju 26, a riječ je o Republici Hrvatskoj. Jedna zemlja protivila se tome – rekao je Vučić, dodavši da nije dobio nikakvo objašnjenje.

– Odgovora nema, tišina, kako i da bude odgovora, kad 27 članica podržava otvaranje poglavlja, a jedna ne podržava. Kako da kažu da je jedna članica pametnija od svih ostalih? A što da nam kažu? Da nam govore o pravima nacionalnih manjina? – kazao je Vučić.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar