Za godinu u Središnjoj Bosni tisuću učenika manje

Za godinu u Središnjoj Bosni tisuću učenika manje

Općina Prozor-Rama već godinama plaća prijevoz svim učenicima osnovnih i srednje škole na svom području, neki se sjetili sad pred izbore da sufinanciraju nekoliko učeničkih karata. 

Nešto više od 26.000 učenika u Županiji Središnja Bosna (ŽSB) u ponedjeljak će sjesti u školske klupe na početku još jedne školske godine.

Od ove godine, kad je u pitanju sektor obrazovanja, kaže ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta ŽSB, Bojan Domić (HDZ BiH), ima i nekih novina.

“Kao i prošle godine, udžbenici za sve učenike osnovnih škola su osigurani, a kad su u pitanju srednjoškolci imamo jednu meni veoma dragu novinu koja će pomoći učenicima i roditeljima. Naime, riječ je o tome da ćemo sufinancirati prijevoz dijelu učenika koji putuju. Gdje god u obitelji imamo dva učenika jednu kartu ćemo financirati u stopostotnom iznosu. Ima tu još kategorija koje će imati pravo na kartu kao što su invalidi, samohrani roditelji”, izjavio je Domić, prenosi Fena.

Kad je u pitanju broj učenika, nastavljen je trend smanjenja njihovog broja, a ove godine uz iznimku prvašića.

“Zanimljivo je da smo ove godine upisali 100 prvašića više u odnosu na prošlu, ali nam je ukupan broj učenika i dalje u padu. U osnovnim školama prošle godine imali smo oko 19.000 učenika, a ove godine taj broj je nešto veći od 18.000. Dakle, pada nam ukupan broj učenika pa možemo zaključiti da je ovaj negativan trend malo smanjen u odnosu na prijašnje godine, ali nažalost ne i zaustavljen”, rekao je ministar Domić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar