Zabrinjavajuće malen postotak cijepljene djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka

Zabrinjavajuće malen postotak cijepljene djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka

U Federaciji BiH cijepi se protiv deset zaraznih bolesti. Procijepljenošću cjepivima koja se daju na samom početku smo zadovoljni i njihov obuhvat je iznad 90%. Problem nastaje s kasnijim cjepivima koja se daju, tako da je obuhvat trima dozama peterovalentnog cjepiva oko 70%, rekao je prof. dr. sc. Sanjin Musa na konferenciji za novinare Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Najniži postotak za MRP

Nova kampanja promocije cijepljenja protiv COVID-19 pod nazivom “Za zdravlje koje prati godine” i kampanja cijepljenja djece u sklopu redovite imunizacije i cijepljenja protiv HPV-a pod nazivom “Za zdravlje od početka” počinju u subotu, 1. travnja i trajat će do 30. lipnja ove godine na području Federacije BiH.

Kampanje provodi Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva te uz podršku Regulatorne agencije za komunikacije BiH u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju cijepljenja, a u svrhu očuvanja javnog zdravlja. Musa je upozorio na pad broja djece koja sudjeluju u redovitom programu imunizacije proteklih godina.

“Velika većina roditelja zna vrijednosti imunizacije i odlučuje se za cijepljenje svoje djece. Međutim, analiza programa provođenja imunizacije u proteklim pandemijskim godinama pokazala je da ciljni obuhvati nisu ostvareni i da su zapravo niži za 20 do 30%, ovisno o cjepivu”, kazao je Musa.

Zbog pada obuhvata imunizacijom, dodao je Musa, postoji mogućnost izbijanja epidemija bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem

Poručio je kako je cijepljenje najbolji način zaštite kojim roditelj može zaštititi svoju djecu od potencijalno opasnih zaraznih bolesti. Podsjetio je kako se u redovitom programu djeca cijepe protiv 10 zaraznih bolesti, a ovom kampanjom želi se potaknuti, među ostalim, i proširenje programa uvođenjem novih cjepiva, prije svega protiv HPV-a. Po njegovim riječima, u FBiH je obuhvat cjepivima koja se daju na samom početku života zadovoljavajući i iznosi više od 90%, ali problem nastaje s kasnijim cjepivima, gdje obuhvat pada na 70%.

Kao primjer, Musa je naveo peterovalentno cjepivo koje sadrži antigene protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dječje paralize, čiji je obuhvat oko 70%, a ciljne vrijednosti su više od 90%.

“To se cjepivo daje u dobi od 12 do 24 mjeseca i obuhvat u prošloj godini je ostvaren s 52%. Ono što je karakteristično za ovo cjepivo jest odgađanje i analizom u ovoj godini vidimo da je dodatno cijepljeno oko 2500 djece starijih dobnih skupina, tako da je obuhvat u konačnici iznad 70”, istaknuo je.

Cijepljenje protiv HPV-a

Novinarima se obratio i ravnatelj ZZJZ-a mr. sc. Siniša Skočibušić. Kazao je kako se tromjesečnom kampanjom želi naglasiti važnost promocije cijepljenja općenito s obzirom na to da su okolnosti takve da je potrebno promovirati imunizaciju kao važnu, učinkovitu i sigurnu zdravstvenu mjeru. Kampanja će biti usmjerena prema trima glavnim skupinama.

“Prva su djeca i roditelji koji sudjeluju u obveznom kalendaru imunizacije i koji će na neki način uvesti mlade ljude u sustav zdravstva. To nam je prvi i osnovni cilj. Druga su djevojčice, odnosno mlade žene koje se trebaju cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV) s obzirom na to da je taj virus ključni uzročnik karcinoma grlića maternice, što je jedan od novih programa koje je ZZJZ FBiH uveo u FBiH. Treća su starije osobe, osobe oslabljenog imuniteta, kojima želimo preporučiti cijepljenje protiv COVID-19 i sezonske gripe kako bismo tako smanjili broj hospitalizacija, broj smrtnih ishoda i zapravo produljili životni vijek”, kazao je.

Izvor: FENA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing