Začin koji je sastavni dio svakog jela godišnje uzme 1,6 milijuna života

Začin koji je sastavni dio svakog jela godišnje uzme 1,6 milijuna života

Azijci vole soju, Europljani variva, dok su Amerikanci ludi za kruhom. Neovisno o različitim prehrambenim navikama, prevelik unos soli u najrazličitijim namirnicama posljedično je fatalan za 1,65 milijuna ljudi koji svake godine umiru diljem svijeta.  

Naime, sol predstavlja najveći rizik za visoki krvni tlak, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Tufts čiji su rezultati objavljeni u studiji koja je izišla nedavno u uglednom časopisu Proceedings of New England Journal of Medicine

Istraživači su došli do zapanjujućeg zaključka da stanovnici u 181 od 187 promatranih zemalja svijeta komzumiraju previše soli. Točnije, iznimke koje koriste manje soli od preporučenih dnevnih količina su samo stanovnici Kenije, Kameruna i Gabona, pokazalo je ovo istraživanje. 

Inače, čak desetinu svih smrtnih slučajeva povezanih s kardiovaskularnim bolestima uzrokuje prevelik unos soli, piše Slobodna Dalmacija

'10 posto je svakako mnogo', rekao je komentirajući ove rezultate voditelj studije Dasiush Mozzafarian, i pri tome istaknuo da je to uzrok visoke stope moždanih udara u Kini, istočnoj Europi i srednjoj Aziji. 

Podsjetimo, odrastao čovjek ne bi trebao konzumirati više od pet grama soli dnevno, odnosno jednu čajnu žličicu, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.  

Međutim, treba znati da čak tri četvrtine dnevnog unosa soli dobivamo i preko drugih izvora kao što su konzervirana hrana, paštete, mesni naresci i sendviči, pa ako takvu hranu konzumiramo, nije nam nužna i cijela žličica soli.

 

Magazin.hr/Slobodna Dalmacija
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar