Zagrebačka uspinjača druga najbolja u Europi

Zagrebačka uspinjača druga najbolja u Europi

Nakon što je Zagreb postao "Second best destination in Europe", odnosno druga najbolja destinacija u Europi, zagrebačka uspinjača odabrana je za drugu u Europi, odmah iza čuvene uspinjače u Lisabonu – Bica funicular, a ispred ostalih uspinjača iz Portugala, Francuske, Mađarske i Švicarske, kaže se u priopćenju. 

Najkraća uspinjača na svijetu osvojila je simpatije posjetitelja Zagreba i opravdala epitet jedne od glavnih gradskih atrakcija i obilježja, kaže se u priopćenju.  

Uspinjača za Gornji grad najstarije je prijevozno sredstvo organiziranoga javnog prijevoza putnika u Zagrebu, godinu dana starije od konjskog tramvaja. U usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara najkraća je na svijetu. 

U prosjeku kabine na godinu prijeđu oko 4000 kilometara i prevezu oko 675.000 putnika. U više od jednog stoljeća vožnje nije bilo nijedne nesreće i nijednog stradalog putnika, zato nosi naslov najsigurnijeg javnoga prijevoznog sredstava, ne samo u Zagrebu nego i mnogo šire. 

Budući da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji, zagrebačka je uspinjača zakonski zaštićena kao spomenik kulture.

Izvor: zabava.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar