Zajedno u humanitarnom radu

Zajedno u humanitarnom radu

Ujedinjene u činjenju dobra časna sestra Blanka Jeličić i muallima Šejla Mujić–Kevrić svojim humanim akcijama zadivile su mnoge. Pomažući zajedno ljudima u Livnu i Tomislavgradu, bez obzira na to koje su vjere i nacije, cilj im je rušiti zidove mržnje i predrasuda, te razvijati iskrene dobrosusjedske odnose. Časnu sestru Blanku iz Slavonije i mualimu Šejlu iz Tuzle, životni putevi, ali i humanitarni projekti spojili su u Livnu. Već dvije godine intenzivno se druže.

Pažnju šire bh. javnosti privukle su organizujući male, ali značajne akcije pomoći ljudima na području Hercegbosanske županije, piše N1. “Mi smo prije dvije godine imali akciju za “Košarkom za toleranciju i protiv nasilja” iskoristili smo to za zajedništvo kako bismo s mladim sportašima humanitarno djelovali za jednu košarkašicu, teško oboljelu djevojku u Livnu, sudjelovali smo u tom djelu tako što smo pekli palačinke i novac je išao za pomoć toj djevojci, odazvale su se i gospođe iz MIZ-a, one su pekle kolače, mi palačinke i to zrno zajedništva izrodilo je u ovo naše današnje zajedništvo” kaže Blanka Jeličić, časna sestra.

“Taj međureligijski zajednički rad, kada vam neko ponudi određeni zadatak koji treba zajedno da obavite, tek tad sam osjetila slast tog nečeg što radite s nekim ko nije vaše vjere , a s kim djelite zajedničke ciljeve, a to je da se nekome nešto pomogne i to sam zaista osjetila s mojom prijateljicom, sestrom Blankom”, navodi Šejla Mujić-Kevrić, mualima.

I ne samo da su mnogima pomogle, već su počele stvaranje cijele jedne mreže mira, suradnje i tolerancije. Ponosne na svoje prijateljstvo, kažu da iako nose različita vjerska obilježja, među njima razlike nema, spojila ih je ljubav, a ukoliko ima ljubavi, onda, kažu ima i otvorenosti prema drugom čovjeku. “Kako kaže Sveta Majka Terezija: “Sve nas je ista Božja ruka stvorila”. I to je meni dovoljno, sasvim dovoljno da mi možemo zajedno djelovati za brata čovjeka. Svi smo ljudi, Božja djeca”, kaže Jeličić. Međutim u cijeloj priči nisu ih zaobišli negativni komentari. “Bilo je nekih komentara gdje ljudi kažu pa što je, nije to nikakva vijest, šta ima u tom posebno, šta sad, isto kao da je to neka svakodnevnica, a zaista nije, a to treba podvući da ovaj način komunikacije koji nas dvije imamo, nažalost najviše ovisi o našoj dobroj volji jer sam ja ovakva kakva sam i ona je ovakva kakva je, pa je nama lako komuncirati, jednostavno imamo puno zajedničkih osobina”, prisjeća se Mujić-Kevrić. A najveća zajednička osobina im je upravo ljubav prema humanim misijama. Nedavnom prodajom palačinki i kolača na trgu pomogle su pravoslavnu obitelj u Bosanskom Grahovu.

Tijekom humanitarne akcije sakupljeno je 1.284 KM, a također između ostalih pomogle su i peteročlanu porodicu Krlagić kupovinom veš mašine. “One su mi donijele i previše, 4 velike kutije hrane, a ja sam tražila samo mašinu, to mi je značilo ne mogu vam opisati koliko”, naglašava Munira Krlagić. Kako bi i dalje nastavile pomagati i donositi osmijehe na lica obitelji u potrebi, sestra Blanka i mualima Šejla kažu njihova će suradnja biti nastavljena, i uprkos predrasudama i dalje će raditi za opće dobro promovirajući humanost i pozitivne ljudske vrijednosti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar