Zaključak sa sedme sjednice OV Prozor-Rama: Neophodna revizija izmjene Zakona o socijalnoj skrbi HNŽ-a

Zaključak sa sedme sjednice OV Prozor-Rama: Neophodna revizija izmjene Zakona o socijalnoj skrbi HNŽ-a

Pod točkom Dnevnog reda koja se odnosi na pitanja i inicijative vijećnika Općinskog vijeća Prozor-Rama, na sedmoj sjednici Općinskog viječa je iznesen je Zaključak, a koji ističe da je važno preispitati posljednje izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi HNŽ.

Iste su, kako smatra dopredsjednik Općinskog vijeća Pero Kovačevič, dovele do značajnog brisanja prava na socijalnu pomoć za osobe koje su i dalje socijalno ugrožene te dodaje: “U ovoj državi je sve više socijalnih slučajeva, a samim time i u našoj županiji. HNŽ je upravo svojim izmjenama zakona isključila puno onih koji su primali socijalnu pomoć, a kojima je ista bila zaista potrebna. Umjesto da HNŽ proširi ta davanja, oni su isključili dosta onih koji su ostali bez ikakvih primanja. Iz tog razloga sam predložio Zaključak kojim tražimo reviziju donesenih izmjena i dopuna postojećeg zakona.”

Foto: Dopredsjednik Općinskog vijeća Pero Kovačević

Donesene izmjene Zakona nisu u skladu sa stvarnim stanjem na terenu

Prethodno je u općini Prozor-Rama pravo na socijalnu skrb izgubilo više od dvadeset osoba, upravo zbog izmjene i dopune zakona HNŽ, a jedni od banalnijih razloga jesu posjedovanje zemljišta većeg od 2000 m2, stana ili kuće veće od 36 m2 ili pak posjedovanje umjetničkog djela.

Iako su izmjene i dopune planirane već dugo prije korona krize, na snagu su stupile u jeku pandemije koronavirusa, kada je većina stanovništva uslijed iznenadnih ekonomskih neprilika bilo ionako ugroženo. Ulogu skrbi često moraju preuzimati općinski centri za socijalnu skrb, Crveni križ, Merhamet ili pak Karitas.

Ukoliko nakon donesenih  izmjena i dopuna zakona neki od centara socijalne skrbi pokušaju pomoći nekom korisniku, mogu dobiti kaznu i do 3000 KM.

Kako preživjeti s 25 KM mjesečno?

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar