Zakon o šumama

Zakon o šumama

“Ono što se predlaže Zakonom o šumama jeste da FBIH bude vlasnik šuma a da se nižim nivoima, odnosno kantonima i općinama da pravo korištenja po ugovornom odnosu između FBIH i nižih nivoa vlasti. Ono što HDZ zagovara da pravo vlasništva što je državna imovina se isknjiži iz viših nivoa i da se vlasništvo šuma uknjiži na niže nivoe vlasti”, istakao je za TV1, Dženan Đonlagić potpredsjednik DF-a.

Ovo što sada imamo na političkoj sceni je paralamentarni javašluk. Nezabilježeno je u paralamentarnoh historiji Federacije da četiri mjeseca u kontinuitetu nema redovne sjednice a ključni razlog što sjednica nema su nesuglasice između koalicionih partnera prije svega SDA i HDZ-a, istakao je Đonlagić.

Đonlagić smatra da nesuglasice postoje zbog podjele ekonomskih resursa ove zemlje.

“HDZ je dobio sve resurse južno od tunela na Ivanu i voljom SDA provode politiku koju bi nazvao etnoekonomijom”, kaže Đonlagić.

Dva su ključna razloga oko kojih se SDA i HDZ ne slažu, a to su izmjene Zakona o igrama na sreću i izmjene Zakona o šumama, kaže Đonlagić.

On smatra da je Zakon o šumama jako važan i da je na tome zapravo i prekinuta posljednja sjednica Paralementa FBIH, kada je klub HDZ-a tražio prekid sjednice.

“Ono što se predlaže Zakonom o šumama jeste da FBIH bude vlasnik šuma a da se nižim nivoima, odnosno kantonima i općinama da pravo korištenja po ugovornom odnosu između FBIH i nižih nivoa vlasti. Ono što HDZ zagovara da pravo vlasništva što je državna imovina se isknjiži iz viših nivoa i da se vlasništvo šuma uknjiži na niže nivoe vlasti”, pojašnjava Đonlagić.

To je u kontekstu ovladavanja ekonomskim resursima dodatak tome da se nastoji ovladati teritorijom, mišljenja je Đonlagić.

“Na taj način HDZ bi počeo da zaokružuje ono što je njegova zvanična politika i u srednjoročnom periodu to bi značilo treći entitet, odnosno njegovo zaokruživanje, druge izborne jedinice Federaciji”, a šuma je pored vode jedan od najvažnijih ekonomskih resursa ove zemlje, pojasnio je  Đonlagić.

(Vijesti.ba)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar