“Zamračena” ruska državna televizija uskoro počinje s radom u Srbiji

“Zamračena” ruska državna televizija uskoro počinje s radom u Srbiji

Ruska državna televizija “Russia Today” na srpskom jeziku uskoro će početi rad, a glavna urednica biće Jelena Milinčić, kćerka urednice Sputnjika Ljubice Milinčić, objavio je Sputnjik.

Ruski portal je ovu informaciju objavio u odgovoru na javno gostovanje bivšeg ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovca, u kom je pomenuo Jelenu Milinčić.

„Evo, i da upoznamo Šutanovca da Jelena Milinčić, ćerka Ljubinke Milinčić, više nije ni u Parizu, niti se tamo školovala (kako je navodio u medijskim nastupima) već je u Beogradu i da je glavni urednik Russia Todaya koji će uskoro početi da radi na srpskom jeziku“, objavio je Sputnjik.

Savjet EU je u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Russia Today“ i „Sputnjik“ na teritoriji cijele EU. Kako su prenijeli mediji, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, web stranice i aplikacije, a sve relevantne licence, ovlaštenja i dogovori o distribuciji su suspendovani, naveli su u Savjetu EU.

U Briselu su ocijenili da su ta dva medija važni instrumenti u „podsticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine i da predstavljaju „značajnu i direktnu prijetnju javnom redu i bezbjednosti EU”

Vijest da će ruska TV stanica otvoriti predstavništvo u Srbiji prva je objavila Nova.rs u julu.

Portparol EU Peter Stano je, na pitanje N1 da prokomentariše te najave, tada podsjetio da je EU uvela ograničenja za taj medij u okviru sankcija Rusiji, kao i da se od Srbije, kao zemlje kandidata, očekuje da se prostepeno usklađuje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i njenim odlukama.

“Russia Today je dio instrumenatarijuma propagande i dezinformacija Rusije s kojom Kremlj dopunjuje svoju ilegalnu agresiju protiv Ukrajine i ubijanja Ukrajinaca“, naveo je Stano u odgovoru N1.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar