• Zanimljivosti o svemiru
  • Zanimljivosti o svemiru
  • Zanimljivosti o svemiru
  • Zanimljivosti o svemiru
  • Zanimljivosti o svemiru

Zanimljivosti o svemiru

U svemir letimo tek nekoliko desetljeća, a sada svjedočimo ljudima koji žive na Međunarodnoj svemirskoj postaji i razmišljamo o sljedećim koracima prema Marsu.

Za naših života susreli smo se s brojnim prvim koracima u svemirskim istraživanjima, ali i otkrivali odgovore na brojna velika, ali i sasvim obična pitanja o životu izvan okova planeta Zemlje. Tako danas imamo astronaute koji u svemiru snimaju glazbu, uzgajaju cvijeće , ali i glasaju na svojim izborima te znamo da ne mogu zviždati dok su u svemirskoj šetnji…

Svemirsko odijelo stoji 12 milijuna dolara.

Sjedinjene Američke Države su 1962. godine testirale H-bombu u svemiru koja je bila 100 puta jača od one bačene na Hirošimu. Međunarodna svemirska postaja je najskuplji objekt kojeg su ljudi ikada napravili. Stajala je 150 milijardi dolara.

NASA-ini znanstvenici otkrili su zvijezde koje su dovoljno hladne da ih možemo dotaknuti.

Lebdeći gradovi iznad Venere mogli bi biti naša najbolja šansa da ‘preselimo’ sa Zemlje. Naime, Venera je prilično slična Zemlji prema masi, gravitaciji i veličini, a iznad njenih oblaka temperatura je oko 75 stupnjeva na 50 kilometara visine.

Sjeverna Koreja ima svoju svemirsku agenciju naziva – NADA, što na španjolskom znači – ništa.

Ne možete zviždati u svemirskom odijelu. To je 1999. pokušao i astronaut Dan Barry koji je objasnio razlog zbog kojeg mu je svemirska šetnja sigurno bila manje zabavna. Naime, tlak zraka u svemirskom odijelu puno je niži nego na Zemlji te jednostavno ne možemo izbaciti dovoljno zraka kroz usne da bi proizveli zvuk dok zviždimo.

Žohari uzgojeni u svemiru postali su brži i jači od onih na Zemlji.

Astronauti u svemiru ne osjećaju potrebu za mokrenjem nego su istrenirani ići na zahod svaka 2 sata.

Američki astronauti mogu glasati na izborima iz svemira od 1997. godine.

Astronaut Chris Hadfield oduševio nas je izvedbom pjesme Space Oddity, ali vjerojatno niste znali da je on prva osoba koja je objavila cijeli album snimljen u svemiru.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar