Započinje lov na Svjetsko prvenstvo

Započinje lov na Svjetsko prvenstvo

Korona je sve poremetila, tako i rasporede svih natjecanja pa je Europsko prvenstvo neplanirano prebačeno za ovu godinu, a to je značilo da će kvalifikacije za SP morati početi ranije, odnosno već u ožujku ove godine. Hrvatska će u prvom reprezentativnom okupljanju nakon studenog odigrati čak tri utakmice, a prvi korak prema Kataru, za mnoge najvažniji, je večeras u Ljubljani protiv Slovenije. Utakmica počinje u 20.45, a emisija uoči utakmice počinje u 20 sati.

Vatreni su u skupini još s Rusijom, Slovačkom, Ciprom i Maltom, direktan plasman na Mundijal osigurat će samo najbolja reprezentacija u grupi, dok će drugoplasirana u dodatne kvalifikacije. 

Prije desetak dana Zlatko Dalić i Matjaž Kek zajedno su gledali generalnu probu u Petrinji. Terenom su trčali stari majstori, veterani Hrvatske i Slovenije, a melankoličan ritam utakmice u prvi je plan izbacio dvojicu isklesanih i energičnih brzanaca.

Milivoje Novaković izgledao je utegnuto i motivirano kao da igra za transfer, ali na kraju se neočekivano prodao njegov dvojnik Ivica Olić. U predvečerje kvalifikacija za SP 2022. hrvatski izbornik ostao je prvo bez ozlijeđenih prvotimaca Rebića Petkovića, a onda i bez najbližeg suradnika koji je jučer preuzeo CSKA odlučivši da je vrijeme za emancipaciju. Nije to idealna priprema terena za novi Dalićev susret s ambicioznim Kekom koji kreće po drugu kartu za SP. Prvi put je vodio Sloveniju u Južnoj Africi 2010. godine.

Otkako se iz Rijeke vratio u “deželu”, 59-godišnji izbornik vozio je Sloveniju vijugavom trasom. Prije nego što je skliznuo s kvalifikacijske ceste za završnicu Eura ostvario je neke intrigantne uspjehe. Za ilustraciju, bacio je na koljena Poljsku (2-0) s LewandowskimPiatekom Krychowiakom u sastavu.

Iličićeva forma života

Nakon toga je prošle jeseni u Ligi nacija izborio plasman u B razred. Slovenija je u konkurenciji Grčke, Kosova i Moldavije osvojila 14 bodova te – za večerašnju priču važnije – u šest utakmica primila samo jedan gol. Mrežu čuva ponajbolji svjetski golman Jan Oblak, i to je svakako veliki Kekov adut, ali bez desetorice igrača u polju spremnih igrati obranu “krvavih koljena” ne bi bilo ni Oblakovih čistih plahti.

 

Napadačka igra Slovenije bitno je diskretnija i u pravilu ovisi o formi i nadahnuću Josipa Iličića, koji u dresu Atalante (baš kao i Mario Pašalić) igra najbolji nogomet života. Osijekov krilni napadač Damjan Bohar može bekovima zagorčati život na širokom prostoru, a Andraž Šporar je zanimljiv golgeter koji nije dočekao pravu priliku u Sportingu pa se sada na posudbi u Bragi pokušava vratiti pod reflektore.

Svi će dobiti šansu

Kada sve zbrojite i oduzmete, klasa je ipak debelo na Dalićevoj strani vage, a na startu novog ciklusa izbornika mazi i vrhunska forma nekolicine važnih kandidata. Predvodnik je po običaju Luka Modrić, koji uz podršku Benzeme cijelu sezonu održava Real Madrid u vrhu La Lige i u Ligi prvaka. Ne zaostaje bitno Mateo Kovačić koji pod Tuchelovim vodstvom izrasta u ključnog veznog igrača Chelseaja. Ivan Perišić nastavlja brusiti imidž trofejnog igrača i nakon povratka iz Bayerna u Inter te pritom prema prvom “scudettu” vuče Marcela Brozovića. S klupskih visina turske i ruske lige u Stožice se spuštaju Domagoj Vida i Dejan Lovren…

U tako žestokoj konkurenciji Mislav Oršić vjerojatno će priliku čekati na klupi, u sličnoj je situaciji i Brekalo koji je već stekao solidan rejting u Dalićevoj svlačionici, ali nitko u sljedećih tjedan dana neće biti zakinut minutažom jer je pred reprezentacijom nikad zahtjevniji paket-aranžman. Već u subotu Cipar, a zatim u utorak Malta.

 

Izvor: jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar