• Započinje sezona branja šljiva u Rami
  • Započinje sezona branja šljiva u Rami
  • Započinje sezona branja šljiva u Rami
  • Započinje sezona branja šljiva u Rami
  • Započinje sezona branja šljiva u Rami

Započinje sezona branja šljiva u Rami

Rama je odavno već postala kraj u kojem su najbolje šljive, a time i rakija šljiva.  A mjesec rujan, razdoblje iza Male Gospe (8. rujna), je vrijeme branja sočnih plavih plodova.

 

Iako je ove godine proljeće bilo neugodno za šljivu kao i za drugo voće ipak je dosta toga preživjelo proljetnu hladnoću i kiše. Ramske šljive preživjele su i ljetnu sušu.  Sada dolazi na red branje.

U Rami se nekada najviše uzgajala šljiva požegača ili bistrica. Jedan dio te, na neki način autohtone šljive, je obolio, no ljubitelji šljive pokušavaju je spasiti i razvijati. U zadnje vrijeme voćnjaci se obnavljaju i proširuju ne samo s tom šljivom, nego i s drugim sortama kao što su rodna čačanka i druge konzumne šljive. Mnogi šljivari vole kazati da je rodna čačanka najsličnija požegači i da joj ramsko podnoblje odgovara, a to govore iz svojih iskustava.

Inače općina Prozor-Rama u zadnje vrijeme daje poticaje za obnavljanje ili sadnju novih voćnjaka tako da je u samo nekoliko zadnjih godina zasađeno više od trideset tisuća novih sadnica šljive različitih sorti.

Kroz razgovor s proizvođačima šljiva saznali smo da se ove godine cijena kreće od 50 feniga ukoliko berete sami do 80 fenika i više ukoliko žele kupci gotove nabrane šljive.

Najvažnija stvar je da šljive koje proizvođači ne prodaju ne mogu propasti, jer idu u rakiju koja postaje brend.

Ukoliko se netko odluči na kupovinu šljiva u Rami rado ćemo proslijediti informacije o proizvođačima. Svoja pitanja možete postaviti na e-mail: [email protected] ili u inbox na našoj facebook stranici.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar