Zastupnica HDZ-a 1990. u Parlamentu BiH Diana Zelenika pita Čovića gdje su granice trećeg entiteta

Zastupnica HDZ-a 1990. u Parlamentu BiH Diana Zelenika pita Čovića gdje su granice trećeg entiteta

Oštre reakcije stigle su iz više političkih stranaka u BiH, nakon što su Dragan Čović i Božo Ljubić pred jučerašnje zasjedanje HNS-a otvoreno najavili preuređenje Bosne i Hercegovine, na način da zemlja dobije još jedan entitet, u kojem bi bilo smješteno uglavno hrvatsko stanovništvo.

Ovakve izjave osudili su iz SDA, SDP-a, DF-a, GS-a… Šefica kluba SDS-a Aleksandra Pandurević kaže da Čovićeve ideje ne mogu dobiti većinsku podršku u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

I zastupnica HDZ-a 1990 u Parlamentu BiH, Diana Zelenika, smatra kako je politika HDZ-a populistička, te da neće donijeti nikome dobro.

– Zanima me da li smo kao HNS zauzeli ikakav stav prema nužnosti promjene Ustava BiH, kakav nam je stav prema  potrebi mjenjana Daytonskih odredbi, prema Republici Srpskoj kao nedodirljivom entitetu, koliko su realne izjave ili koji je stav prema pravljenju trećeg hrvatskog entiteta i koje su mu granice – kritizirala  je Zelenika tijekom jučerašnje sjednice HNS-a.

– Narodu se obećava svašta, samo se preskaču egzistencijalna pitanja. Katastrofalna nezaposlenost se kompenzira nacionalno-političkim temama. Temama koje su po pravilu praćene neprincipijelnim koalicijama, koje uglavnom ništa ne donose osim pojačanih nacionalnih tenzija, a rezultat takve politike, naravno ne samo sa naše strane, je izostanak suživota.

Usuđujem se reći da je to pitanje svih pitanja, suživot, suživot koji ne ugrožava nacionalni interes!

Gospodo, ako smo za cjelovitu BiH i to pitanje moramo podići na zasluženu razinu, jer kako da riješimo pitanje Travnika, Stoca ili Mostara?

Eto gospodo Hrvati, ovdje okupljene kolege oko iste ideje zvane HRVATSKI NARODNI SABOR, što možemo poručiti, preostalom ili bolje rečeno prepolovljenom hrvatskom puku u BiH? Ništa! Jer kako vjerovati u 22 godine lažnih obećanja,… u tom sivilu se gubimo i mi koji drugačije razmišljamo….

Uz otrcana obećanja o imaginarnom, nikada preciziranom trećem entitetu evo 22 godine stalno isto…uistinu ništa!

Vrijeme je da oni koji su za izmišljene certifikate ili kako su ih već zvali, kupili ili oteli mnoge firme,… vrijeme je da odu, odnosno da odgovaraju pred narodom i zakonom. Njihov projekt, da Hrvati napuštaju svoja ognjišta, a da oni sa svojim obiteljima žive na posjedima od desetine kvadratnih kilometara, ta priča više ne prolazi ni u Latinskoj Americi.

Gospodo, dragi prijatelji, samo kvalitetnom i poštenom hrvatskom politikom, možemo upaliti hrvatska ognjišta po Posavini, zadržati na njima domaćine, imati čašu rakije za počastiti i susjeda i komšiju, obogatiti i očuvati našu Bosnu i Hercegovinu! Sve ostalo je svjesno uništenje ili velika zabluda – rekla je Zelenika, između ostalog, prenosi Patria.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar