Zastupnički dom PSBiH nije podržao Izvještaj o radu VM BiH za 2016. godinu

Zastupnički dom PSBiH nije podržao Izvještaj o radu VM BiH za 2016. godinu

Zastupnički  dom Parlamentarne skupštine BiH nije podržao Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

Za Izvještaj je glasovalo 17 zastupnika, 21 je bio protiv, a jedan suzdržan.

Zastupnici su usvojili zaključak nadležne parlamentarne komisije kojim se sugerira Vijeću ministara BiH da promijeni metodologiju i način pisanja izvještaja o radu Vijeća ministara, te da novu metodologiju vežu za program rada iz prethodne godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas, obrazlažući zastupnicima Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu, konstatirao da je Vijeće ministara u svim prioritetnim oblastima ostvarilo i vidljiv i mjerljiv napredak i progres, te da svi parametri idu u prilog i u korist ovoga Vijeća ministara.

Istaknuo je da je  2016. godina, poslije niza godina u kojima je proces europskih integracija bio usporen, a u određenim razdobljima i blokiran, „sasvim sigurno najuspješnija evropska godina za BiH“.

Predsjedavajući Vijeća ministara je naveo da je postignut napredak u oblasti borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala i korupcije, uključujući izuzetno važnu borbu protiv terorizma, te je značajno unaprijeđena oblast regionane suradnje, posebno sa prvim susjedima.

– Iskrena posvećenost kontinuitetu procesa EU integracija, posvećenost daljem provođenju reformu i implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te usklađivanje s pravnom stečevinom EU i dalje su bili i ostaju u vrhu prioriteta Vijeća ministara BiH kojim predsjedavam – kazao je, između ostalog, Zvizdić.

Fena

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar