Zatamnjena stakla na vozilima, što kaže zakon u BiH

Zatamnjena stakla na vozilima, što kaže zakon u BiH

Zatamnjivanje stakala kod putničkih automobila jedna je od popularnijih tema među vozačima, jer mnogi od njih postavljanjem folija na stakla svojih vozila žele da iskoriste njihove dobre osobine. Prednosti postavljanja folija na stakla automobila između ostalog su zaštita od sunca i UV zračenja, toplotna zaštita, uštede prilikom rada klima uređaja i manja potrošnja goriva ljeti, a prema mnogim vozačima i ljepši izgled automobila.

Isto tako, jedna od prednosti kada je u pitanju sigurnost, jeste da prilikom pucanja stakla ne dolazi do rasprskavanja stakla, već komadići stakla ostaju zalijepljeni na foliji i tako se smanjuje mogućnost ozljeđivanja, piše Avaz.ba. Kada je u pitanju zakon, 2020. godine, izmjenama i dopunama Pravilnika o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u prometu na cestama, definirano je na koji način se može zatamniti automobil, te uvjeti koje vozači, ali i firme koje se bave zatamnjivanjem stakala moraju ispunjavati, kako ne bi kršili zakon.

Naljepnica i potvrda o ugrađenim folijama

Naime, u spomenutim izmjenama i dopunama Pravilnika, definirano je da od 1. lipnja 2021. godine, sve folije koje se postavljaju na stakla automobila moraju da sadrže naljepnicu s jedinstvenim serijskim brojem koja se postavlja u donjem uglu stakla između folije i stakla, odnosno na staklo, prilikom ugradnje folija, i to pored homologacijske oznake stakla tako da ne prekriva tu oznaku.

Dimenzije naljepnice moraju biti 10×40 mm, a servis je dužan da vlasniku vozila izda pisanu potvrdu A4 formata o ugrađenoj foliji, koja, pored naziva servisa koji je izvršio postavlјanje i datuma i vremena postavlјanja folije, sadrži:

-naziv proizvođača unutrašnje plastične presvlake,

-vrstu unutrašnje plastične presvlake (komercijalna oznaka, način proizvodnje, klasa materijala),

-deblјinu unutarnje plastične presvlake,

-boju unutrašnje plastične presvlake,

-propustlјivost svjetlosti,

-stepen refleksije,

-serijsku oznaku postavlјene nalјepnice,

-izjavu servisa da su ispunjeni svi uvjeti prema UN/ECE R43.

Što kaže Pravilnik

Nakon 1. lipnja 2023. godine na staklima vozila registriranih u Bosni i Hercegovini ne može se koristiti folija koja ne ispunjava uvjete propisane ovim Pravilnikom. Svi oni koji već imaju zatamnjena stakla u skladu sa zakonom, ali nemaju naljepnicu i potvrdu o ugrađenoj foliji, do 1 lipnja. 2023. godine, mogu upravljati vozilima bez kažnjavanja, ali nakon tog datuma svako vozilo registrirano u Bosni i Hercegovini morat će da ima spomenutu naljepnicu i potvrdu.

Prema pravilniku zatamnjivanje vozila se smije vršiti na sljedeći način:

-Zatamnjivanje vjetrobrana nije dozvoljeno; Bočne staklene površine u ravni vozača i suvozača, mogu se zatamniti tako da postavlјanjem homologiranih folija ukupna providnost staklene površine nakon postavlјanja folije iznosi najmanje 70 posto, tj. maksimalno zatamnjenje može iznositi 30 posto;

-Bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača i zadnje staklo motornih vozila postavlјanjem homologiranih folija mogu se zatamniti bez ograničenja, pri čemu motorna vozila moraju imati ugrađena najmanje dva (vanjska) bočna vozačka ogledala, javlja BIHAMK.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing