Od ponoći zatvorena tzv. balkanska izbjeglička ruta

Od ponoći zatvorena tzv. balkanska izbjeglička ruta

Tzv. balkanska izbjeglička ruta od ponoći je i službeno zatvorena. Naime, Slovenija je počela primjenjivati novi režim ulaska u Schengensku zonu i više neće primati migrante bez valjane vize i putovnice.

Nakon odluke Slovenije, srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da Srbija neće postati prihvatni centar te da će jednake mjere primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama.

Naš ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sinoć je za RTL izjavio da od ponoći i Hrvatska mijenja pravila. I na naš će teritorij moći samo oni s valjanim putnim ispravama.

Zatvaranje granica potvrdio je sinoć i slovenski premijer Miro Cerar. To ne znači, pak, da će Slovenija u cijelosti onemogućiti podnošenje zahtjeva za azil, iako je nedavno pooštrila zakon koji se odnosi na međunarodnu zaštitu. Cerar najavljuje da će Slovenija ukloniti žičanu ogradu prema Hrvatskoj samo ukoliko i Hrvatska bude kontrolirala vlastitu granicu i onemogućila ulazak ilegalnim migranata.

Vidjet ćemo kako će se dogovor o zaustavljanju ilegalnih migranata na vanjskim granicama Unije provoditi, pri čemu je ključan budući dogovor s Turskom, ali i postupanje Grčke koja do sada nije ispunjavala svoje obveze u migracijskoj krizi niti otvorila predviđenih 50.000 smještajnih kapaciteta za migrante, poručuje slovenski premijer.

A na grčko-makedonskoj granici, gdje je blokirano više od 14 tisuća migranata, stanje je sve napetije. Ljudi, koji su prešli tisuće kilometara bježeći od rata i siromaštva, ne žele vjerovati da neće moći nastaviti put prema zapadnoj Europi. Javio se naš reporter Vjeran Mišurac.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar