Zaustavljen požar kod Orebića, gori kod Metkovića

Zaustavljen požar kod Orebića, gori kod Metkovića

Stotine vatrogasaca i vojska cijelu su se noć borili s požarima na Pelješcu i uspjeli ih staviti pod nadzor, ali još nisu ugašeni. Trenutačno nema velikih otvorenih požara, no vatrogasci i dalje ostaju na terenu. Ponovno je stigao kanader. Meteorolozi najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima, koja će postupno slabjeti.

Požar još nije ugašen u Bagalovićima u općini Kula Norinska. Kuće nisu ugrožene. U tijeku je sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske, koji je sazvao ministar obrane Damir Krstičević.

Vatrena fronta na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena i trenutno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić, izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije. Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istaknuo je kako je situacija bolja, no kako vatrogasci naravno i dalje ostaju na terenu. ”Moramo dobro paziti, mjestimično ima manjeg plamena koji vjetar lako raplamsa. Požar je daleko od ugašenog za sada”, rekao je.

“Trenutačno stanje je takvo da imamo još dva ozbiljna požara na jugu Dalmacije. Jedan požar tu na Orebiću. Cijelu je noć bio aktivan. Obuhvatio je veliki prostor. Cijelo vrijeme jučer je prijetio i imovini i ljudima. Nažalost su izgorjele četiri kuće, a žrtava nije bilo. Požar su gasili i kanaderi. Bio je i jaki vjetar, ali su kanaderi ipak uspjeli nešto napraviti. Kod Metkovića je situacija isto ozbiljna, iznad mjesta Kula Norinska je veliki požar. Gasitelji su na terenu. Očekuje da bi kanaderi uskoro opet mogli uzletjeti, ako im to vremenski uvjeti budu dozvoljavali. Požar još nije pod kontrolom. Vatrogasci daju sve od sebe”, izjavio je za HRT ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

U požaru su jučer nagorjela četiri stambena objekta – fasade i krovišta kuća u selu Stankoviću. Kod Kule Norinske prevrnula se cisterna DVD-a Metković, pri čemu su lakše ozlijeđena dvojica vatrogasaca.

Gorjelo je sinoć i na Telegrinu, vrhu sa sjeverne strane splitskog Marjana. No 40 vatrogasaca s 15 vozila požar je brzo stavilo pod nadzor. Izgorjela je gusta borova šuma, no još se ne zna o kolikoj je površini riječ. Na terenu su ostali cijelu noć.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar