Predstavljen Program ranog otkrivanja raka dojke u HNŽ-u

Predstavljen Program ranog otkrivanja raka dojke u HNŽ-u

Program ranog otkrivanja raka dojke 2019.-2022. godine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) predstavljen je u ponedjeljak u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a u Mostaru.

Program je izradilo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, i riječ je o prvom programu koji se planira provoditi u Bosni i Hercegovini, a temelji se na europskim smjernicama za osiguranje kakvoće skrininga i dijagnostike raka dojke.

Obuhvaća sedam zdravstvenih institucija u HNŽ-u, a svaka će žena bez obzira na zdravstveno osiguranje od 14. siječnja 2019. na kućnu adresu dobiti poziv na pregled.

Svi mamografi u županiji uvezani su centralnom platformom koja se nalazi u Zavodu zdravstvenog osiguranja u Mostaru, tako da je mamografski snimak dostupan u bilo kojem dijelu županije.

”Rak dojke je općenito najčešća zloćudna bolest u žena i najveći uzrok smrti od raka u ženskoj populaciji stoga je veoma važno da se otkrije na vrijeme jer je tada izlječiv u 98 posto slučajeva”, izjavio je resorni ministar Goran Opsenica na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, cilj programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju čime se omogućuje smanjenje smrtnosti raka dojke do 31 posto, produljenje života oboljelih i poboljšanje kakvoće njihova života.

– Program treba obuhvatiti sve žene od 45 do 69 godina bez obzira na status zdravstvenog osiguranja, a njih je u našoj županiji preko 32 tisuće. Provedbu programa pratit će povjerenstvo koje čine predstavnici Ministarstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo, Udruge građana “Novi pogled” i tvrtke Medit, koja pruža tehničku podršku projektu – dodao je.

Ministar Opsenica naglasio je važnost odziva te apelirao na sve da se uključe kako bi brojka pregledanih žena bila što veća.

Ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je kako Program ranog otkrivanja raka dojke prije svega i u najvećoj mjeri donosi benefit osiguranicama, ali i uštede od oko 850.000 maraka godišnje.

”Osim što je ovaj program na tragu europskih smjernica i na podlozi županijske Strategije o razvoju zdravstva 2017.-2020., on podržava i strateški cilj Zavoda, a to je zadovoljstvo naših osiguranika. Osim što će zdravstvene ustanove uštedjeti samo na materijalu, prema našoj procjeni oko 850.000 maraka godišnje, ovaj će sustav donijeti i brojne benefite za općeniti zdravstveni sustav prije svega za naše osiguranike”, kazao je Bošnjak.

Predsjednica Udruge “Novi pogled” i članica povjerenstva za praćenje Programa Maja Memić ocijenila je program iznimno značajnim “jer je poznato kako je rak dojke tihi ubojica žena u svijetu pa i kod nas”.

Apelirala je na prevenciju žena, jer samo na taj način, kako je kazala, educirana žena može sačuvati svoje zdravlje.

”Nažalost kod nas još ne postoji odgovornost za vlastito zdravlje i samo udruženim snagama možemo utjecati na podizanje svijesti da bi ovaj program bio uspješno proveden”, ustvrdila je Memić. Tijekom konferencije za novinare Samir Dedović iz tvrtke Medit održao je prezentaciju funkcioniranja platforme putem koje će se provoditi Program ranog otkivanja raka dojke u HNŽ-u.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar