ZAVRŠEN SUMMIT O MIRU U UKRAJINI: Donesena deklaracija, Zelenski odbio Putinovu ponudu

ZAVRŠEN SUMMIT O MIRU U UKRAJINI: Donesena deklaracija, Zelenski odbio Putinovu ponudu

Kijev će sutra održati mirovne pregovore s Rusijom ako se Moskva povuče s cjelokupnog ukrajinskog teritorija, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski na zatvaranju mirovnog summita u Švicarskoj.

“No Vladimir Putin neće okončati rat. Stoga ga moramo zaustaviti na bilo koji način, bilo vojnim ili diplomatskim sredstvima.

Zapadna pomoć nije bila dovoljna za pobjedu u ratu, ali je summit pokazao da ne slabi međunarodna potpora Ukrajini”, dodao je.

Summit je zaključen deklaracijom u kojoj su mnoge zemlje podržale teritorijalni integritet Ukrajine. Deklaracija se posebno osvrće na zajedničku viziju po pitanju tri krucijalna aspekta, prenosi Index.hr

Tri važna aspekta deklaracije

Prvo je istaknuto, u kontekstu nuklearne elektrane Zaporižja, da “upotreba nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti sigurna, osigurana, zaštićena i ekološki prihvatljiva”. Također je napomenuto kako su neprihvatljive prijetnje upotrebom nuklearnog oružja.

Kao druga stavka navodi se da globalna sigurnost hrane ovisi i o pristupu lukama u Crnom i Azovskom moru zbog čega su neprihvatljivi i napadi na trgovačke brodove. Naposljetku 80 zemalja poziva da se odmah obavi potpuna razmjena zarobljenika te da se u Ukrajinu vrate “deportirana i nezakonito raseljena ukrajinska djeca te svi ostali ukrajinski civili koji su bili nezakonito zatočeni”.

U deklaraciji je također ruska invazija označena kao “rat”, što je termin koji Moskva odbacuje.

13 zemalja nije potpisalo deklaraciju 

Deklaraciju je podržalo 80 od 93 zemlje koje su sudjelovale na summitu. Među zemljama koje ne podržavaju deklaraciju je i šest članica grupe G20 – Brazil, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Indija i Indonezija. Uz navedene rezoluciju nisu podržali Armenija, Bahrein, Tajland, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kolumbija i Vatikan.

Obraćajući se novinarima nakon summita, Zelenski se zahvalio prisutnim svjetskim čelnicima. “Ovaj summit pokazuje da ne slabi međunarodna potpora Ukrajini”, rekao je, ističući da su se procesu pridružile države koje prethodno nisu bile uključene u diplomatske napore.

Kada su ga upitali razmišlja li o diplomatskim potezima zbog loše pozicije na bojišnici, Zelenski je odgovorio da je Ukrajina uvijek govorila o miru. “Rusija može započeti pregovore sutra ako se povuče s naših teritorija”, rekao je.

Zelenski: Kina nije naš neprijatelj

Ukrajinski predsjednik je također kazao da Kina nije neprijatelj Ukrajine. “Poštujemo Kinu i njen teritorijalni integritet, želimo da Kina učini isto za nas”, rekao je, pozvavši Peking da se ozbiljno uključi u mirovne pregovore.

Zelenski je jučer rekao da će akcijski plan dogovoren na summitu biti priopćen ruskim predstavnicima kako bi drugi Mirovni summit mogao osigurati stvarni kraj rata. “Danas ovdje nema Rusije. Zašto? Jer da je Rusija zainteresirana za mir, rata ne bi bilo”, naglasio je.

“Moramo zajedno odlučiti što za svijet znači pravedan mir i kako ga se može postići na istinski trajan način. UN-ova Povelja je za nas osnova. A onda, kada akcijski plan bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan, tada će biti priopćen predstavnicima Rusije, tako da možemo završiti rat na drugom mirovnom summitu”, dodao je.

Rusija o summitu: To je gubljenje vremena

Rusija je mirovni summit u Švicarskoj opisala kao gubljenje vremena, a u petak je predsjednik Vladimir Putin rekao da bi pristao na primirje ako Ukrajina povuče trupe iz četiri regije koje je Rusija djelomično okupirala. “Uvjeti su vrlo jednostavni”, rekao je Putin, navodeći potpuno povlačenje ukrajinskih snaga s cijelog teritorija regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporižje u istočnoj i južnoj Ukrajini.

“Čim u Kijevu izjave da su spremni na takvu odluku i započnu stvarno povlačenje snaga iz ovih regija i službeno objave da odustaju od svojih planova za ulazak u NATO, s naše strane, odmah, doslovno iste minute slijedi zapovijed za prekid vatre i početak pregovora”, dodao je.

No zapadni su čelnici koji su sudjelovali na summitu dan kasnije odbacili Putinov prijedlog. Talijanska premijerka Giorgia Meloni je kazala da se radi o propagandi, a premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak optužio je Putina da “prodaje lažne priče o spremnosti na pregovore”.

Zelenski: “Putin neće stati”

Zelenski je reagirao na Putinov prijedlog za prekid još za vrijeme summita G7 u Italiji. “Ta poruka je ultimatum i ne razlikuje se od ranijih poruka. On neće stati”, rekao je Zelenski, dodajući da Putin ima ekspanzionističke namjere kao i njemački nacistički diktator Adolf Hitler prije izbijanja Drugog svjetskog rata.

“To je jednako kao što je radio i Hitler… Zato ne bismo smjeli vjerovati tim porukama”, dodao je Zelenski. Danas je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da ruski čelnik ne isključuje pregovore s Ukrajinom, ali je dodao da će biti potrebna jamstva kako bi se osigurao njihov kredibilitet i da Zelenski ne može sudjelovati.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar