Završene prijave za Školu folklora, najviše pristiglih iz Rumboka

Završene prijave za Školu folklora, najviše pristiglih iz Rumboka

Prijave za Školu folklora u organizaciji Kulturno-sportskog centra su završene. Za školu folklora udruge “Ramska tradicija” pod voditeljskom palicom Mire Burić Džalto, prijavila se 41 osoba. Najviše prijava je stiglo iz Rumboka, čak 25.

Prve probe se očekuju u narednog tjedna u Rumbocima, kao i u Ustirami, gdje će se okupiti i polaznici iz Gračaca i Slatine. Prema pristiglim prijavama postoji mogućnost održavanja istih u Domu kulture u Prozoru.

“Uskoro ćemo konkretnije definirati podjelu u grupe, hoće li biti dvije i više skupina. Probe ćemo održavati u Rumbocima i Ustirami. Za Prozor nismo sigurni zbog manjeg broja prijava, ali cilj mi je i bio da djeca iz udaljenih mjesta imaju neko zanimanje u svojem mjestu, da ne putuju do grada”, rekla je Mira Burić Džalto, voditeljica škole folklora.

U školi će se obrađivati ramska kola, pjesme, narodna nošnja ramskog kraja, a polaznici će proći kroz edukaciju o ramskoj prirodnoj i kulturnoj baštini i tradiciji kroz izlete i obilaske povijesnih destinacija.

A da ne bude riječ samo o pjesmi, bit će zaslužan dio radionice kroz koji će polaznici moći slušati i svirati tradicionalna narodna glazbala te vježbati koreografije za nastupe.

“Javilo se nekoliko žena i djevojaka koje žele biti članice udruge “Ramska tradicija” i sudjelovati u drugim aktivnostima. Odazivom na Školu folklora sam vrlo zadovoljna i vjerujem da će ova djeca, kroz druženja, pjesmu i igru, naučiti mnogo o svojim korijenima, načinu života svojih predaka od rada i molitve do pjesme i igre. Zapravo, svima nam je dužnost čuvati svoju tradiciju, svoje korijene, jer ćemo se u protivnom izgubiti u moru noviteta”, zaključila je Mira.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar