ZBOG ESKALACIJE NOVOZARAŽENIH U SARAJEVU, ZENICI I TUZLI Vlada FBiH proglasila epidemiju u Federaciji

ZBOG ESKALACIJE NOVOZARAŽENIH U SARAJEVU, ZENICI I TUZLI Vlada FBiH proglasila epidemiju u Federaciji

Nakon pribavljenih mišljenja Federalnog ministarstva financija, Federalnog ministarstva pravde i vladinog Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 za ugroženo područje, teritorij Federacije Bosne i Hercegovine. Naredba je stupila na snagu danom objavljivanja u Službenim novinama Federacije danas, 17. srpnja 2020.

Donošenju naredbe o proglašenju epidemije prethodilo je usvajanje informacije Federalnog ministarstva zdravstva o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH na sjednici Vlade FBiH od 2. srpnja, koja je jednim od zaključaka uz usvajanje Informacije, federalnog ministra zdravstva zadužila da sukladno svojim ovlastima proglasi epidemiju COVID-19, te kao ugroženo područje odredi cijeli teritorij Federacije BiH.

Naredbu je, federalni ministar zdravstva donio i na temelju članka 6. stavak (1) Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i članka 66. stavak (2) Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH, kao i na osnovu epidemioloških izvješća Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Doma zdravlja Tešanj, Doma zdravlja Maglaj, Instituta za javno zdravlje Zenica, Doma zdravlja Živinice, Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, kao i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Proglašavanje epidemije COVID-19 na cijelom teritoriju FBiH ne odnosi se izravno na stanovništvo, već podrazumijeva operativnije djelovanje svih mjerodavnih institucija koje postupaju u ovoj situaciji, te provode mjere za sprječavanje širenja COVID-19 na teritoriju FBiH.

Naredbom je u slučaju potrebe i ovisno o situaciji predviđena mogućnost sanitarnog nadzora na graničnim prijelazima koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH i provođenje mjera u svezi s vršenjem tog nadzora, karantena, osiguranje potrebnih rezervi cjepiva kada cjepiva budu dostupna, imunizacija stanovništva kada cjepiva budu dostupna, kao i provođenje drugih mjera koje naredi federalni ministar zdravstva odnosno Vlada Federacije BiH.

Federalno ministarstvo zdravstva je nakon sastanka predstavnika kriznih stožera županijskih ministarstava zdravstva i predstavnika zavoda za javno zdravstvo županija održanog 10. lipnja, sukladno zaključenoj situaciji, shodno prijedlozima i zaključcima sa sastanka, kao i zahtjevima Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Ministarstva zdravstva TK i Instituta za javno zdravlje Zenica, pokrenulo proceduru za proglašenje epidemije COVID-19 u Federaciji BiH gdje je ugroženo područje cijeli teritorij Federacije BiH, a procedura je mogla biti okončana tek nakon pribavljanja spomenutih mišljenja, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar