Zbog infekcije umrlo nekoliko novorođenčadi u SKB Mostar

Zbog infekcije umrlo nekoliko novorođenčadi u SKB Mostar

Troje djece umrlo je u zadnjih desetak dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, priča je koja kruži Mostarom, a kako su nam potvrdili iz SKB-a Mostar, nažalost, istinita je.  

S ovim upitom obratili smo se nadležnima u bolnici kako bismo rasvijetlili nesretne događaje, a iz SKB Mostar su nam potvrdili informacije. Kazali su kako su u zadnjih desetak dana, na Kliničkom odjelu za intenzivno liječenje i neonatologiju SKB-a Mostar registrirani epidemiološki povezani slučajevi bolničkih infekcija koji su imali smrtne ishode, uzrokovanih Klebsiella pneumoniae.

Iako nisu kazali o koliko se smrtnih slučajeva radi, kazali su kako je "Klebsiella pneumoniae jedna je od najčešćih uzorčnika bolničkih infekcija čiji se porast zadnjih godina bilježi u svijetu, osobito na posebno rizičnim odjelima, kao što su neonatologija i jedinice intenzivnog liječenja i slično".

Iz SKB-a su objasnili kako je Klebsiella pneumoniae inače normalan stanovnik probavnog trakta ljudi i životinja, ali pod određenim uvjetima može izazvati različite infekcije, poput infekcije kirurških rana, infekcije urinarnog ili mokraćnog trakta, a uslijed prodiranja u krv može izazvati i sepsu. 

"Klebsiella pneumoniae uslijed nekontrolirane uporabe antibiotika, također može postati izrazito otporna na djelovanje antibiotika, koji se najčešće korist, a riziku su na poseban način izložena novorođenčad, pogotova prijevremeno rođene bebe, blizanci, djeca na strojnoj ventilaciji, djeca niske porođajne težine i slično", kazali su iz SKB-a. 

Infekcija se prenosi respiratornim putem, ali i preko kontaminiranih ruku, predmeta i površina. 

"U cilju uklanjanja uzročnika i spriječavanja širenja infekcije, na Odjelu se provode pooštrene mjere nadzora i kontrole", kazali su iz SKB-a za Pogled.ba
pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing