Zbog korone upitno izglasavanje proračuna?

Zbog korone upitno izglasavanje proračuna?

Za utorak je zakazana sjednica Doma naroda Bosne i Hercegovine, čiji je dopredsjedavajući Dragan Čović koji je pozitivan na koronavirus i u samoizolaciji, a na kojoj treba biti potvrđen proračun institucija BiH. Pitanje je hoće li proračun biti usvojen zbog mogućeg nedostatka quoruma zbog samoizolacije hrvatskih parlamentaraca koji su bili s njim u kontaktu.

Naime, kako javlja FTV Čović očito neće moći prisustvovati sjednici Doma naroda. I zbog toga se nameće pitanje kako će postupiti njegove stranačke kolege i hoće li biti quoruma za njeno održavanje. Zasad matematika kaže: proračun će izvjesno dobiti opću većinu. Četiri SNSD-ova glasa, tri od SDA, i jedan SBB-ov, ako je suditi prema irezultatu Zastupničkog doma, proračun može dobiti podršku. No za finalni pečat, upitna je entitetska većina, i to ona iz Federacije.

Naime, ukoliko SDA i SBB daju podršku proračunu, nedostaju još dva glasa. Ako HDZ opet bude protiv proračuna, izvodivo je, matematički, da bude usvojen i bez njih. U tom slučaju potrebno je da neovisni izaslanik Zlatko Miletić podigne ruku za proračun, ali i da SDP promijeni svoj stav.

A žetoni koji su dosad bili u igri su Službeni list i Agencija za školovanje i stručno ustavršavanje kadrova, koji su sada u Čovićevom džepu. Međutim, u džepu nedostaje UNO BiH, što je HDZ-u do sada bilo ključno, piše FTV.

– Nama je aposlutno neprihvatljivo da UNO BiH dijelimo s bilo kim. Ona je hrvatska i bit će hrvatska – poručio je Čović.

– Ta izjava Čovića je nezamisliva, da kaže da je UNO BiH hrvatski i da ga neće ni s kim dijeliti. To pokazuje sav jazz u koji je upala BiH. Inače vidimo da ukupna koalicija funkcionira na razini ucjena – ocjenjuje politička analitičarka Ivana Marić.

Naviknuti na ucjene, ali i trik pitanja – tko će kome popustiti?

– Nismo odustali od toga da SDA predloži direktora UNO BiH – navodi Adil Osmanović, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu PSBiH.

Treći partner je SNSD, koji je dosad pokazao da je za proračun, jer je sve traženo i dobijeno. Krivce u blokadama, koje su ostale, vide u SDA.

– Adresa za novostvorene okolnosti oko svih imenovanja kašnjenja je SDA. Više puta smo rekli da smo postali robovi njihovih kombinacija – kaže Nenad Stevandić, zastupnik Ujedinjenje Srpske u Zastupničkom domu PSBiH.

Ukoliko se matematičke kombinacije s početka priče poslože, proračun je moguće usvojiti bez HDZ-a BiH. No, nije moguće ukoliko njihovi izaslanici ne dođu na sjednicu, što bi, poručuju koalicijski partneri, bilo kršenje Daytonskog sporazuma. Njihov dolazak zasad je neizvjestan, jer ukoliko su se družili s predsjednikom, postoji velika vjerojatnoća za samoizolaciju kadrova HDZ-a, barem narednih 15 dana ili čak duže – do dogovora oko fotelje direktora UNO BiH, zaključuje FTV.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar