• Zbog oluje širom Evrope otkazani letovi i utakmice, vjetrovi puhali 150 km/h
  • Zbog oluje širom Evrope otkazani letovi i utakmice, vjetrovi puhali 150 km/h
  • Zbog oluje širom Evrope otkazani letovi i utakmice, vjetrovi puhali 150 km/h

Zbog oluje širom Evrope otkazani letovi i utakmice, vjetrovi puhali 150 km/h

Oluja je u Velikoj Britaniji dobila ime Ciara, dok su je Nijemci nazvali Sabine. Vjetar je u ove dvije zemlje puhao brzinom većom od 150 km/h. Jaka kiša donijela je mnoge poplave i poremećaje širom evropskih država.

U Njemačkoj je ova oluja uzrokovala otkazivanje brojnih letova i javnih događaja.

Njemačka je izdala svoj drugi najviši stepen upozorenja za oluju za velike dijelove zemlje. Prema posljednjim informacijama, jutros su dvije osobe teško povrijeđene nakon što je na njih palo drveće u njemačkom gradu Saarbrückenu.

U Njemačkoj su jučer do 15 sati brzine vjetra prelazile 150 km/h u planinama Harz u centralnom dijelu zemlje. U Kielu su vjetrovi dostizali brzinu do 120 km/h.

Aerodrom u Dizeldorfu je objavio da je otkazao ili preusmjerio 111 letova, kao i aerodrom Keln-Bon koji je prizemljio veliki broj letova, a takva situacija bi se mogla nastaviti i danas.

Oko 130 letova planiranih za ponedjeljak već je otkazano na aerodromu u Frankfurtu, kao i oni, i na duže i kraće relacije, u Minhenu. Također, brojni sportski događaji su otkazani.

U Velikoj Britaniji meteorolozi su izdali više od 200 upozorenja zbog poplava, nakon što su obilne kiše uzrokovale izlijevanje rijeka iz svojih korita. Snažan vjetar je doslovno čupao drveće, a oko 30.000 domova ostalo je bez struje. Najveća zabilježena brzina vjetra bila je 150 km/h na Aberdaronu, u sjevernom Velsu.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar