Zbog političke situacije ugrožen autoput kroz BiH

Zbog političke situacije ugrožen autoput kroz BiH

Zbog ponašanja vlasti u Republici Srpskoj upitne su stotine milijuna eura od Europske unije za velike infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, a među kojima je i Koridor 5C.

Klix.ba saznaje da je EU odlučna u namjeri da prije svega uskrati novac za infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj. Razlog za to jesu višemjesečna blokada državne vlasti i prijenos nadležnosti s državne na entitetsku vlast. Uniji nije prihvatljivo to što se potezima vlasti Republike Srpske urušavaju državne institucije u koje je EU uložila mnogo novca svojih poreznih obveznika.

EU namjerava osigurati 30 milijardi eura za Bosnu i Hercegovinu i druge države regije za različite velike projekte

Njeni službenici su više puta ukazivali na to da je riječ o znatno većim investicijama u odnosu na Kinu ili Rusiju, za koje očekuju da će potpuno promijeniti ove zemlje.

Znatan novčani iznos od EU predstavljaju bespovratna sredstva. Koliko su povoljni uvjeti za pozajmice govori to što je prosječna kamatna stopa od jedan do dva posto.

Europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je 21. veljače izjavio da će Bosna i Hercegovina biti uskraćena za 600 milijuna eura, a što je dio ukupnog iznosa za Bosnu i Hercegovinu. Kako saznajemo, među projektima koji su ugroženi je rekonstrukcija pruge do Šamca, što je projekt Republike Srpske. Osim toga, bit će onemogućeno stvaranje potpune financijske konstrukcije za Koridor 5C, koji se gradi već 20 godina.

Da stvar bude još gora, u EU ne isključuju mogućnost da Bosna i Hercegovina trajno ostane bez dijela novca, jer je on vremenski ograničen

Prema informacijama do kojih je Klix.ba došlao, u Uniji su primijetili da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a već blokirao i sredstva za Federaciju Bosne i Hercegovine. Podsjećaju da se neangažmanom stranaka iz Republike Srpske, što znači i izostanak razmatranja međunarodnih ugovora i sporazuma, u Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamentu cijela država uskraćuje za novac.

Za EU stoga nije novost Dodikova najava od 21. veljače da neće podržati projekte u Federaciji Bosne i Hercegovine ako se sankcionira Republika Srpska. Unija je pri stavu da se uskraćivanjem novca građani ne sankcioniraju, već da im se šalje poruka da podršku ne daje tek tako. Shodno tome, isključivo su odgovorni političari koje su građani birali, a opstrukcije imaju visoku cijenu.

Dakle, Bosna i Hercegovina kažnjava samu sebe

Službenici EU su svjesni da domaći političari pokušavaju manipulirati time što je izgledno da će Bosna i Hercegovina ostati bez izuzetno značajnih financijskih sredstava, a kako bi prikrili svoju odgovornost.

Kako saznajemo, EU ne isključuje sankcioniranje pojedinih bosanskohercegovačkih političara, ali je za to potreban konsenzus među njenim državama članicama. No, sankcije moraju biti pravno utemeljene, jer uvijek postoji mogućnost da se onaj tko je sankcioniran žali pred nekim od sudova.

EU je nezadovoljna djelovanjem političara, jer ne reagiraju na njene zahtjeve. Njena je ocjena da je prošla godina za Bosnu i Hercegovinu bila potpuno izgubljena kada je riječ o integraciji u uniju.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar