Zdravstveni radnici u HNŽ-u u štrajku upozorenja

Zdravstveni radnici u HNŽ-u u štrajku upozorenja

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) prvi radni dan ove godine počinju s jednosatnim štrajkom upozorenja, koji će, kako je najavljeno,, trajati i iduća dva dana.

Na ovaj korak odlučili su se kako bi upozorili Vladu HNŽ-a da hitno započne pregovore sa Sindikatom u vezi potpisivanja kolektivnog ugovora.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a Kristina Bevanda kazala je kako će se štrajk upozorenja održati u svim zdravstvenim ustanovama na području HNŽ-a u vremenu od 10 do 11 sati.

Prema njezinim riječima, članovi Sindikata odlučili su se na štrajk upozorenja nakon što je izostao bilo kakav odgovor u zakonski predviđenom roku, iako su predstavnici Sindikata predali svu potrebnu dokumentaciju za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u, piše Dnevni list.

Slijedi generalni štrajk?

Od županijske Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Štrajk upozorenja najvjerojatnije će se produljiti do 5. siječnja, najavila je Bevanda, a ukoliko se pregovori do tada ne otvore zasjedat će Skupština Sindikata koja će odlučiti o datumu stupanja u generalni štrajk na razini cijele županije.

Procjenjuje se kako na području HNŽ-a ima oko 750 doktora medicine, koji će ovakvim potezom iskazati nezadovoljstvo svojim statusom. Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko – neretvanske županije su ranije istakli kako po običnoj računici ispadne da je posao onih koji liječe manje vrijedan od posla u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a.

“Prosječna plaća zaposlenika ZZO HNŽ-a veća je nego najškolovanijeg liječnika županije. Zavod otplaćuje kredite za razvoj zdravstvene infrastrukture što po Statutu ZZO nije predviđeno, ZZO-u je primarna zadaća osiguravanje najbolje zdravstvene zaštite za građane, jer oni su ti koji uplaćivanjem svojih doprinosa i godišnjih ‘markica’ pune blagajnu ZZO kako bi se mogli omogućiti materijali (lijekovi, ortopedska pomagala itd.) i usluga liječenja koje obavljaju zdravstveni
djelatnici”, upozorili su iz Sindikata.

Iz Sindikata navode kako koristeći okvirne brojke, jedna zdravstvena ustanova sa 350 djelatnika dobije iz ZZO-a HNŽ-a 700 000 KM za plaće, a ZZO-a HNŽ-a za svojih okvirno 130 zaposlenika izdvaja 5,2 milijuna KM.

“Zbog svega navedenog da se zaključiti kako puno manje vrijedi posao onih koji liječe pacijente nego posao u ustanovi koja bi trebala služiti kao prolazna stanica teško zarađenog novca osiguranika”, zaključili su u Sindikatu.

Pregovori ovih dana?

Inače, Odluka o stupanju u štrajk upozorenja zdravstvenih radnika s područja HNŽ-a donijeta je na sastanku predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu i Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg ranije je izjavio kako će pregovori sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije početi početkom ove godine.
Na posljednjoj sjednice Skupštine HNŽ-a, koja je održana 28. prosinca, istaknuto je kako se sa Sindikatima doktora medicine i stomatologije HNŽ-a mora razgovarati te da se pregovorima mora pristupiti krajnje ozbiljno, pa je ipak za očekivati konačno uspostavljanje dijaloga između predstavnika vlasti i Sindikata, što bi trebalo spriječiti ili barem odgoditi započinanje generalnog štrajka.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar