• ‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’
  • ‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’
  • ‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’
  • ‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’
  • ‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’
  • ‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’
  • ‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’
  • ‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’
  • ‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’
  • ‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’
  • ‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’

‘Žele nam izbrisati pamćenje, ali ovo je dokaz da ne mogu…’

U Bleiburgu se danas održava komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije. Iz Hrvatske je stiglo oko 100 autobusa. Osim sudionika komemoracije, u Bleiburg su došli i prosvjednici koji traže njenu zabranu jer je to, kako navode, najveće neonacističko okupljanje u Europi. Sve osigurava 450 policajaca.

Obilježavanje 74. godišnjice bleiburške tragedije, kojoj je nazočilo oko 15 000 tisuća hodočasnika, prošlo je bez ijednog incidenta.

Središnji događaj ovogodišnje komemoracije održane u subotu, 18. svibnja na Lojbaškom polju bila je misa za hrvatske žrtve Bleiburga i Križnog puta koju je predvodio mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske Katoličke mreže, uz suslavlje krčkog biskupa mons. dr. Ivice Petanjaka, 32 svećenika Krčke biskupije te brojnih svećenika iz Hrvatske, BiH i hrvatskih katoličkih misija.

U uvodnome je dijelu mons. Svalina  kazao kako je vjera u uskrsloga Gospodina, čiji spomen otkupljenja upravo slavimo, sabrala vjernike na Blajburškom polju sa svih strana Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke pa i šire, kako bismo iskazali poštovanje prema svakoj nedužnoj žrtvi “pripadala ona bilo kojem narodu, bilo kojoj vjerskoj zajednici, bilo kojem političkom uvjerenju.

Vraćanje dostojanstva

„Na ovome mjestu žrtvama je oduzeto pravo na dostajanstvenu smrt. Mi im ovim skupom vraćamo to dostojanstvo“, naglasio je mons. Svalina.

Tijekom propovijedi, koja je uslijedila, nakon uvodnoga dijela, biskup Petanjak poručio je kako nismo ovdje jer nekog mrzimo već zbog onih koje volimo i za njih se molimo, te naglasio:  „Pokojnici nisu pokopani kad ih se pokopa, nego kad ih se zaboravi.

Mnogi od njih nisu upoznali djedove. Silom nam se želi izbrisati pamćenje, ali ovo danas je dokaz da se pamćenje narodu ne može izbrisati“ dodao je biskup, a okupljeni su njegove riječi pozdravili pljeskom.

Prosvjed pod petokrakom

Na kraju euharistije dr. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu zahvalio je svima na sudjelovanju na ovome dostojanstvenom događaju. A onima koji to onemogućavaju, neka Bog, kazao je, prosvijetli pamet i omekša kamena srca.

Poslije mise izmoljena je molitva za žrtve islamske vjeroispovijedi što ju je, u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, predvodio Idriz ef. Hodžić.

Prije komemorativnog skupa, u ranim jutarnjim satima održana  su i (čak) dva prosvjeda antifašista, u središtu Bleiburga i na Željezničkom kolodvoru.  Prosvjednici su nosili transparent „Ustaše i četnici, zajedno ste bježali“ a stigli su s jugoslavenskom zastavom s petokrakom.

Istom onom pod kojom su nedaleko Bleiburga i na drugim brojnim stratištima počinjeni najstrašniji zločini nad hrvatskim narodom.

12.51 – Ovih zadnjih mjeseci, dodao je svećenik, mogli smo shvatiti da živimo u Europskoj uniji koja je pred granicom. Okupljeni su pljeskom pozdravili njegovu izjavu da samo prividno živimo u ujedinjenoj Europi.

Neizravno se dotakao i protivljenja mjesne klagenfurtske biskupije koja nije dopustila hrvatskim biskupima da na njihovu teritoriju vode misu pa je vodi svećenik:

– Na granicu nas je stavilo samo jedno mišljenje koje je došlo iz katoličke sredine i potaklo one da pokažu kolika je tama u našim srcima – ustvrdio je.

12.43 – Pokojnici nisu pokopani kad ih se pokopa, nego kad ih se zaboravi – rekao je svećenik. Istaknuo je da mnogi od njih nisu upoznali djedove.

– Silom nam se želi izbrisati pamćenje, ali ovo danas je dokaz da se pamćenje narodu ne može izbrisati – ustvrdio je.

Napomenuo je da nitko ne može izbrisati sjećanje, što su okupljeni pozdravi pljeskom.

– Nismo ovdje zato što mrzimo, nego zato što svoje volimo – zaključio je.

foto: Denis Gaščić/24sata

12.22 – Na komemoraciju su od hrvatskih političara stigli Milijan Brkić, Miro Kovač, Josip Đakić, Bruna Esih, Željko Glasnović…Došli su i ministri  Lovro Kuščević, Tomo Medved i Milan Kujundžić kao izaslanici premijera Plenkovića. Uz njih je i izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kao i izaslanik Gordana Jandrokovića – Ante Sanader.

12.20 – Počela je sveta misa. Komemoracija protječe bez incidenata.

12.01 – Policija je preko razglasa izvijestila da se događaj snima. U slučaju kaznenih dijela, fotografije i snimke će, kažu, koristiti protiv počinitelja.

11.50 – Došli smo iz Zagreba iskazati počast našim rođacima koji su završili negdje u jamama. Ne znamo gdje su, zato i dolazimo ovdje. jako mi je žao kad nas netko smatra ustašama. tata me pred smrt zamolio da nekad dođem na Bleiburg, poštujem njegovu želju, rekla je Ljubica iz Zagreba dodavši kako bi voljela da znanstvenici i povjesničari stave na mjesto našu povijest.

foto: Denis Gaščić/24sata

11.46 – U procesiji sudjeluje nekoliko tisuća ljudi. Nema istaknutih spornih obilježja niti incidenata.

11.25 – Desetak interventnih policajaca razdvojilo je prosvjednike s antifašističkim obilježjima od grupe ljudi koja je išli prema groblju otkuda kreće procesija do polja na kojem će biti misa. Osim međusobnog nadvikivanja nije bilo incidenata. Bleiburg je pod jakom policijskom zaštitom, policajci snimaju kamerama, a područje nadlijeće policijski helikopter.

11.15 – Počeo je i program komemoracije i to molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu. Nakon toga procesije će krenuti prema Bleiburškom polju, gdje će se održati misa i potom molitva za  islamske vjernike. Komemoracije će završiti polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja.

foto: Denis Gaščić/24sata

11.02 – Sudionici komemoracije stoje s druge strane pruge. Između njih i prosvjednika je policija.

10.43 – Prosvjednici iz Radničke fronte nose transparent “Ustaše i četnici, zajedno ste bježali”. Izvikuju i tu parolu.

10.36 – Prosvjednike prati policija, a na čelu kolone je traktor na kojem se vijori jugoslavenska zastava.

10.15 – Policijsko vozilo zvučnom porukom obavještava prosvjednike da su pod videonadzorom. Na Bleiburgu su i predstavnici Radničke fronte. Prosvjednici protiv komemoracije donijeli su i jugoslavensku zastavu.

foto: Denis Gaščić/24sata

9.50 – Počeo je prosvjed Radničke fronte i austrijske Radikalne ljevice protiv povijesnog revizionizma u Bleiburgu.

 

/Izvor: 24sata.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar