Žena u Dalmaciji uhvatila rukom vrećicu pa je ugrizla zmija

Žena u Dalmaciji uhvatila rukom vrećicu pa je ugrizla zmija

Žena (74) iz Glavica kod Sinja oporavlja se u splitskoj bolnici, nakon što ju je prije dva dana u dvorištu obiteljske kuće u Glavicama kod Sinja ugrizao poskok. S najotrovnijom zmijom u Hrvatskoj, kažu u Glavicama, susreću se gotovo svakodnevno, pa im se čini da se radi o najezdi.

Sve se odigralo u svega nekoliko sekundi, petnaestak metara od ulaza obiteljske kuće obitelji Dolić. Zmija se sakrila u odbačenoj najlon vreći, a nesretna žena nije ju vidjela. “Pa, majka je išla hranit’ kokoši… Imamo tamo nešto kokoši i kad se vraćala tila je podignit’ najlon i skupit’, bacit’ u kontejner. Međutim kad je uhvatila rukom za najlon, on je najvjerojatnije bio ispod najlona i ugriza je”, objašnjava Duje Dolić, njen sin, za RTL.

Majka je ostala pribrana i pozvala ga telefonom

On je u to vrijeme bio u polju. “Doša san kući, vidija san nju kako leži na podu. Malo san joj podveza ruku i pritega u gornjem dilu, budući da je bio tu ugriz, za prst palčani… Par minuta iza toga je došla hitna”, prepričava Duje. Zbog teže kliničke slike njegova je majka zadržana u splitskoj bolnici gdje je i primila serum protiv zmijskog ugriza. Uspješno se oporavlja i uskoro će na kućnu njegu.

„To su protutijela koja pokrivaju najčešće i najopasnije europske otrovnice i naravno i poskoka. Kažu da je poskok najopasnija otrovnica? Pa u južnoj Dalmaciji je on recimo i češći i nešto agresivniji od riđovke, tako da mi najčešće imamo ugrize poskoka ali u svakom slučaju sve tri otrovnice na području Hrvatske su pokrivene antiviperinim serumom”, kazuje Mirela Pavičić Ivelja, infektologinja KBC-a Split.

Riječ je o poskoku, riđovki i planinskom žutokrugu

Ako ih pak sretnete u prirodi, najbolje ih je zaobići u širokom luku. “Susjeda mi je ugriza prije par mjeseci’. Kažu da ih ima dosta ove godine. Zašto je to tako? ‘Tko će znat’, valjda je ovo njihova godina”, govori Branimir.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing