• Iz sedam špilja izvađena velika količina oružja
  • Iz sedam špilja izvađena velika količina oružja

Iz sedam špilja izvađena velika količina oružja

U protekla dva dana iz sedam speleoloških objekata na području Hercegbosanske županije (HBŽ) izvađene su velike količine opasnih minsko – eksplozivnih sredstava.

U dvodnevnoj akciji uklanjanja minsko – eksplozivnih sredstava iz speleoloških objekata dubokih od 10 do 70 metara na području općina Tomislavgrad, Livno i Kupres sudjelovao je tim od osam deminera iz sastava Federalne specijalizirane jedinice za zaštitu i spašavanje (FUCZ) te tim za speleospašavanje GSS HBŽ kao podrška.

Iz sedam speleoloških objekata na području HBŽ, od kojih je u općini Tomislavgrad: Mićin vol, Marina jama, Dvojamica – Letičin dolac, u Livnu: Golubinka, Fikreta i Dvogrla te u Kupresu: Varda, izvađene su velike količine opasnih minsko – eksplozivnih naprava. Samo neke od njih su minobacačke granate, ručne granate, trombloni, nagazne mine, rakete, te velika količina metaka.

“Jedna od minsko – eksplozivnih naprava koja je pronađena u jami Golubinki, zbog lošeg stanja i velike opasnosti, morala je biti uništena na licu mjesta, a akcija uništavanja je prošla bez većih poteškoća”, izvjestili su iz Speleološkog društva “Mijatovi dvori” Tomislavgrad.

Pronađena minsko eksplozivna sredstva su, ističu iz ovog društva, posljedica ratova koji su se odvijali na ovom području (Drugi svjetski rat i Domovinski rat) gdje je ostala velika količina oružja. Zbog straha i needuciranosti lokalnog stanovništva, napominju iz Društva, dobar dio tog oružja završio je u speleološkim objektima, pa se speleolozi i nakon 27 godina od završetka posljednjeg rata susreću s tim problemom.

“Ovo je samo mali dio speleoloških objekata koji su bili obuhvaćeni ovom akcijom jer veliki dio ovih prirodnih fenomena u budućnosti čeka isto”, poručili su iz Speleološkog društva “Mijatovi dvori”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar