Zlatovezi Marine Bešker Tokić

Zlatovezi Marine Bešker Tokić

Vrijedne i kreativna Ramkinja Marina Bešker Tokić  bavi se izradom zlatoveza  uobličenih na zidnim slikama. Oblikovanjem raznovrsnih motiva i predmeta u tradicionalnoj tehnici zlatoveza, Marina na ovaj način pridonosi očuvanju baštine ramskoga kraja.

Zlatovezom se počela baviti prije tri godine kada je promatrala rad gospođe Ruže Grubeša pa se i Marina odlučila okušati u zanimljivoj, ali zahtjevnoj tehnici zlatoveza.

Važno je spomenuti kako je Marina prva osoba, možemo s pravom kazati i umjetnica, koja je izradila motive Ramskog i Uzdolskog križa  tehnikom zlatoveza, a zato i jest posebna.

 

“Na nagovor mojih prijatelja i kupaca odlučila sam pokušati tehnikom zlatoveza prikazati Ramski križ i Uzdolski križ. Iako su oba ta motiva doista zahtjevna i jako teško je dočarati njihovu simboliku, ja sam pokušala i nadam se da sam u tome uspjela. Već sada imam narudžbe za oba križa.”, Otkrila nam je Marina.

Navela nam je kako joj najveći problem predstavlja nabavka materijala: konci za zlatovez i samoljepljiva velur folija jer se velur folija u BiH uopće ne može nabaviti, a i do konaca je jako teško doći. Uokvirivanje slika je takodjer dosta skupo.
” Sada materijal za svoje zlatoveze  narucujem iz Austrije. Ovim putem se zahvaljujem svojoj jetrvi Luci Tokić Jeličić koja mi redovno dostavlja materijal iz Austrije.”, dodala je Marina.
 
Marina je kazala kako joj je teško izdvojiti najdraži rad jer je svaki jednako drag ako na kraju ispadne onakav kakvim je i zamišljen, ali je dodala: “Ako baš moram izdvojiti jedan onda bi to bio križ.” prikazan na slici:
Djeluje kako se Marina, dok veze, zapravo samo igra koncem i iglicom, ali na kraju te igre preostaje samo da gledaš i da se diviš.

U nastavku vam donosimo najljepše primjerke iz Marinine kolekcije zlatoveza:

 

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar