Znakovi nedostatka vitamina

Znakovi nedostatka vitamina

Ovisno o kojem je vitaminu riječ kod nedostataka u organizmu, razlikuju se i simptomi. Vitamini su zapravo organski sastojci, koji se razlikuju po predstavljanju nužnosti za organizam i kemijskoj strukturi kako bi se uspostavili normalni metabolički procesi.

Postoji 13 vitamina koji su važni zbog svog utjecaja na organizam. Vitamini koji su najvažniji su vitamin A, C, D, E i K, a ne treba zaboraviti na važnu skupinu B vitamina poput B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12.

Kako bi tijelo moglo najnormalnije funkcionirati, za rad mu je potrebno svih 13 vitamina, jer svaki od njih ima svoju ulogu. Svaki vitamin možemo podijeliti na one topive u mastima i one koji su topivi u vodi.

Vitamini koji su topivi u vodi se lako tope u vodi, bez obzira hoće li ih tijelo iskoristiti ili ne, a izlučuju se iz tijela putem urina. Važno ih je unositi redovito u organizam, jer ih tijelo nema mogućnost skladištiti. Ovdje se radi o vitaminima B skupine i C vitaminu.

Vitamini koji su topivi u mastima akumuliraju se u tijelu, u jetri i masnim naslagama, te imaju mogućnost skladištenja čak do nekoliko mjeseci. Ovdje se radi o vitaminima A, D, E i K.

Nekoliko je čimbenika koji dovode do nedostataka vitamina u tijelu, koji su potrebni za normalno funkcioniranje organizma, a to su stroge dijete, neumjerenost u pušenju i alkoholu, dojenje, usporena ili neučinkovita probava, bolesti, nepravilna prehrana, nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća i određeni lijekovi.

Koji god da vitamin u tijelu nedostaje, važno je unositi ga u organizam pravilnom prehranom i dodacima prehrani ukoliko za tim ima potrebe. 13 vitamina su nam svakodnevno potrebni, ali samo jednog od njih naše tijelo samo proizvodi, a to je vitamin D, koji se proizvodi putem dodira sunca s kožom.

Najčešći simptomi nedostataka vitamina su nedostatak daha, žućkasta ili blijeda boja kože, gubitak tjelesne mase, mišićna slabost, promjene raspoloženja, umor, vrtoglavica, nepravilni otkucaji srca, opadanje kose, peckanje i utrnulost u rukama i nogama, neuravnoteženi pokreti, te zaboravljivost i mentalna konfuzija.

Potrebno je pronaći način kako unijeti dovoljnu količinu vitamina, a sa zdravimprehrambenim navikama ne možete pogriješiti. Informirajte se o tome koja bi hrana bila najbolja za vaš organizam, a s kojom će dobiti sve što mu je potrebno.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar