Znanstvenici korekcijom gena uklonili nasljednu bolest srca

Znanstvenici korekcijom gena uklonili nasljednu bolest srca

LOS ANGELES, 9. kolovoza (FENA) – Znanstvenicima je pošlo za rukom prvi put korigirati gene tijekom ranog stadija razvoja ljudskih embrija, a sve u cilju sprječavanja nastanka srčane bolesti koja se prenosi nasljedno kroz generacije obitelji, prenose mediji.

Znanstvenici su do rezultata došli nakon što su proučavali mutaciju gena kao uzrok hipertrofične kardiomiopatije, a koja uzrokuje iznenadnu smrt kod inače zdravih sportaša.

Naime, znanstvenici su spermatozoide muškarca koji je imao hipertrofičnu kardiomiopatiju korigirali putem korištenja tehnologije preuređivanja gena imena CRISPR (čija će primjena u medicini biti spremna za uklanjanje genetičkih “grešaka” koje uzrokuju teške bolesti), a nakon toga su njima oplodili zdravo jajašce in vitro tehnikom. Dotični embriji su se smjeli razvijati svega nekoliko dana i nisu trebali biti implantirani, opisano je u prestižnom časopisu Nature.

Studija je rezultat suradnje kalifornijskog Instituta za biološke znanosti Salk, Sveučilišta za zdravstvo i znanost u Oregonu te korejskog Instituta za bazičnu znanost.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar