Znate li koliko vremena u životu “izgubite” gledajući u ekrane?

Znate li koliko vremena u životu “izgubite” gledajući u ekrane?

Ekrani su svuda oko nas i gotov je nemoguće provesti dan bez njih. Od televizora, računala, pametnih telefona pa do tableta i e-čitača, ekrani su neizostavan dio modernog života.

No, koliko zaista vremena provedemo gledajući u različite ekrane? Prema podacima američkog istraživanja koje je provela tvrtka Vision Direct, prosječna odrasla osoba u SAD-u, tijekom života, provest će čak 44 godine gledajući u različite ekrane.

Istraživanje je otkrilo kako prosječan Amerikanac provede 6 259 sati godišnje “zalijepljen” za različite ekrane. Od toga otprilike četiri i pol sata dnevno otpadaju na gledanje televizije, gotovo pet sati na računalo, a nešto više od tri sata na različite uređaje za igranje, dok na pametne telefone otpada četiri i pol sati.

Zbrojimo li to sve zajedno, prosječni Amerikanac provodi čak 17 sati dnevno pred nekim ekranom, piše portal zimo.hr.

Zabrinjava i činjenica da 75 posto ispitanika tvrdi kako bi bili izgubljeni bez svojih uređaja. To su posebno osjetili tijekom pandemije koronavirusa, kad su bili zatvoreni u kućama, pa su im uređaji poput pametnih telefona i računala bili i glavna veza sa svijetom.

Koliko smo svi postali ovisni o našim uređajima, možda najbolje govori podatak kako prosječnom korisniku treba manje od 10 minuta da nakon buđenja posegne za nekim od ekrana (najčešće onim pametnog telefona). Pri tome prvo što pogledaju su društvene mreže.

Ž.I., KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar