• Župa Prozor još jednom srcem za Haiti
  • Župa Prozor još jednom srcem za Haiti
  • Župa Prozor još jednom srcem za Haiti
  • Župa Prozor još jednom srcem za Haiti
  • Župa Prozor još jednom srcem za Haiti
  • Župa Prozor još jednom srcem za Haiti
  • Župa Prozor još jednom srcem za Haiti
  • Župa Prozor još jednom srcem za Haiti

Župa Prozor još jednom srcem za Haiti

U organizaciji Prijatelja Malog Isusa, pastoralnog osoblja i sestara je održana treća po redu humanitarna izložba domaćih proizvoda, rukotvorina i umjetnina pod geslom “Prozor za Haiti” ili “Srcem do siromaha”. Kao i proteklih godina sva prikupljena sredstva namijenjena su za potrebite na, potresu stradalom, području Haitija.

Humanitarna izložba prelazi u tradiciju

Sestra Marinela Zeko s drugim sestrama već mjesec dana radi s marljivom grupom župljanki i župljana na realizaciji ove izložbe, a sve kako bi župljane župe Prozor, ali i sve ostale dočekali prirodni proizvodi kao što su šarena salata, domaći pekmez, kolači, sirupi i ulja. Tijekom današnje izložbe mogle su se kupiti i rukotvorine poput pletiva, umjetničkih slika ili fotografija. Sestra ističe da je posebno veseli što su župljani osim kupovine proizvoda na izložbi, sami pripremali poklone i suvenire za one koji se na Haitiju još uvijek bore za dostojan život čovjeka.

“Ove godine smo samostalno priredili ovu izložbu za Haiti. Do sada smo bili dijelom Božićnog sajma, a ovo je već samostalno. Ova izložba koju smo službeno otvorili 9. listopada nakon večernje mise, se pripremala mjesec dana. Ne bih nikoga posebno izdvajala, ali moram spomenuti jednu grupu gospođa koje, recimo, ostavljaju svoju djecu i dođu pomagati. Pravili smo domaći pekmez, šarenu salatu, kolače, ono što je prepoznatljivo da sve više župljana otvara svoje srce i prepoznali su potrebu za Haiti, gdje oni sami donose svoje darove”, kazala je sestra Marinela.

Haiti je 2010. godine pogodio razorni potres koji je odnio gotovo 10 tisuća života. Stoga su sestre, Služavke Maloga Isusa, točnije sestra Ana Uložnik koja je dijete Rame i sestra Liberija Luca Filipović već osmu godinu tamo. “Sestre su planirale, a mogu i reći od da je od sredstva koja između ostalog skromno daju i Prijatelji Malog Isusa kupljena zemlja za izgradnju internata i kapelice Navještenja. Međutim, obzirom na tešku političku situaciju, veliku neimaštinu i siromaštvo prijeti krađa tog zemljišta, tako da prikupljamo sredstva za izgradnju velikog podzida. Naišla sam na podatak da je sredinom osmog mjeseca preko dvije tisuće opet nastradalo, samo 60 kilometara južno od njih. Hvala Bogu one nisu ugrožene, ali im svaki dan na vrata dolaze siromasi”, kazala je sestra Marinela za Ramski Vjesnik.

Činjenje dobra inspirirano Majkom Terezijom

Sestre su uz župljane jako zadovoljne odazivom župljana na ovu humanitarnu izložbu. Obzirom na loše vrijeme i kišu, smatrali su da posjećenost neće biti velika, ali župljani su pronašli vremena i prije i nakon mise s radošću sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji. Bilo je tu i nešto za najmlađe. “Za najmlađe smo pekli palačinke i tome su se djeca najviše obradovala. Prvo smo mislili da kakvo je vrijeme, jednostavno to neće ići, pa smo mislili dati to gospođama da ponesu djeci i unucima, na kraju je ispostavilo da smo ispekli još toliko ne bi nam bilo dovoljno”, govori nam sestra.

Imajući na umu humanitarni rad sestre Marinele, ali ostalih sestara, upitali smo je što je to glavni motiv koji nju vuče dobrim djelima i činjenju dobra. a ona nam je kazala: “Otkud ta ideja… Još kao mala djevojčica sam se oduševila Majkom Terezijom. Iz nekih razloga, ja jednostavno ne mogu ići u misije, što ne znači da mi se neće javiti misijsko zvanje. Ali, sebi sam donijela odluku da stvarno niti ja niti itko od nas nema pravo drugim ljudima zatvoriti djelovanje. To me nekako najviše nosi i motivira. Baš poput one prve kršćanske zajednice, sve im bijaše zajedničko, gle kako se vole, gle kako se ljube. Mislim da smo svi pozvani, da onima koji imaju manje od nas uljepšamo život, da podijelimo s njima kako bi i oni barem na ovaj način osjetili drugu stranu.”

Ne zaboravite, zajedno možemo mnogo učiniti za Haiti!

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar