ŽUPANIJSKA VLADA POVEĆAVA TROŠKOVE I OTEŽAVA PODUZETNIŠTVO I OBRT

ŽUPANIJSKA VLADA POVEĆAVA TROŠKOVE I OTEŽAVA PODUZETNIŠTVO I OBRT

Vlada HNŽ-a povećava troškove i otežava procedure za pokretanje posla vraćanjem na stari Zakon.

Nedavnim dopisom Vlada HNŽ/K ukazala je nadležnim općinskim službama potrebu primjene županijskog Zakona o obrtu koji je donesen 2008. godine. Sve bi bilo u redu da od 2009. ne postoji federalni Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima, koji je daleko povoljniji za obrtnike, i koji se primjenjivao u većini općina u HNŽ.

 Vraćanje na Zakon o obrtu HNŽ/K iz 2008. godine znači otežavanje uvjeta za obrtnike. Oni koji budu planirali otvaranje obrta morati će tražiti izlazak komisije za utvrđivanje minimalno tehničkih uvjeta, što podrazumijeva vrijeme za izlazak komisije i plaćanje naknade komisiji. Federalnim zakonom ta odredba važi samo za ugostiteljstvo, dok trgovine, uslužni servisni obrti i srodne djelatnosti do rješenja o početku rada mogu temeljem izjave da ispunjavaju uvjete, koja ih ništa ne košta i ne oduzima vrijeme.

Županijskim Zakonom o obrtu predviđeno je pribavljanje uvjerenja o izmirenim poreznim obvezama i njegovu dostavu općinskoj službi za obrtnike koji mijenjaju rješenje ili žele zatvoriti obrt, dok je federalnim Zakonom briga oko naplate poreza prepuštena Poreznoj upravi i ne povezuje se sa početkom ili završetkom rada obrta. Upravo ovo uvjerenje bilo je razlogom da su stotine obrtnika u stvarnosti prestali sa radom ali nisu odjavili obrt zbog poreznih obveza, što je značilo odlaganje postupka prestanka rada obrta i gomilanja novih obveza.

Postoje i niz drugih teškoća za obrtnike u županijskom Zakonu o obrtu.

 

Vlada i Skupština Hercegovačko – neretvanske županije nije bila u stanju uskladiti svoj Zakon o obrtu ni jedanaest godina nakon donošenja federalnog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima

Obrtnicima predstoje teži dani.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar