Kad i kako orezivati voćke

Kad i kako orezivati voćke

Zimska rezidba voćaka počinje padom temperature u vrijeme mirovanja vegetacije. Rezidba jezgričavog (jabuka, kruška, dunja) voća može početi krajem studenog i traje sve do početka listanja. Orezivanje kostičavog voća (šljiva, breskva, nektarina, trešnja) pomiče se prema početku proljeća. Razlog je velika osjetljivost na smrzavanje, koja se povećava ako se ranije…

Pročitajte više
Na kojim voćnim vrstama se skraćuje centralna grana

Na kojim voćnim vrstama se skraćuje centralna grana

Rezidba voća predstavlja jednu od najvažnijih mjera za ostvarivanje rodnosti. Voćari kažu da je bolja bilo kakva rezidba nego njen izostanak. Ovo se posebno odnosi na godine kada voćke nemaju rod i kada hranjiva odlaze više na formiranje lisne mase, odnosno, veću bujnost. Na većini koštičavih, ponekoj jabučastoj i suptropskoj…

Pročitajte više
Do kada nije kasno orezivati voćke i kako ih pravilno orezati

Do kada nije kasno orezivati voćke i kako ih pravilno orezati

Do kada nije kasno orezivati voćke? Odgovor na ovo pitanje zavisi od vrste voća koje želite orezati, kao i od klimatskih uvjeta  i drugih čimbenika koji utječu na rast i razvoj vašeg voćnjaka. Najbolje vrijeme za orezivanje voća je tijekom zime, kada se voćke nalaze u stanju mirovanja. Za voćke…

Pročitajte više
DOBRO JE ZNATI: Kada orezivati voćke

DOBRO JE ZNATI: Kada orezivati voćke

Kad ljeto završi, mnogi smatraju da je dolazak hladnoće najbolja sezona za orezivanje voćaka. Drugi, međutim, čekaju da to učine do kasne zime i ranog proljeća. Ali, Kada orezati voćke? Je li bolje prije, poslije? Trebali biste znati da će, ovisno o vrsti voćaka, njegovo vrijeme obrezivanja biti različito. Zato je toliko…

Pročitajte više
Orezivanje voća

Orezivanje voća

Ako su vremenske prilike povoljne i tlo nije zaleđeno pripremite rupe za sadnju mladih voćaka. Povoljan je trenutak je za početak orezivanje voćnjaka. Preporuka agronoma : Za najbolje rezultate koristite Kuker škare Rane promjera većeg od 3-4cm premažite sredstvom za zarastanje rana, tj voćarskim voskom. Ukoliko niste u jesen sad je vrijeme za krečenje…

Pročitajte više