​HNŽ u posljednjih šest godina napustilo 39 liječnika

​HNŽ u posljednjih šest godina napustilo 39 liječnika

Predsjednik Liječničke komore HNŽ-a doc. dr. sc. Antonio Sesar izjavio je kako je u posljednjih šest godina iz Hercegovačko-neretvanske županije otišlo 39 liječnika.

– Tomu treba pridodati i jedan broj mladih liječnika, a vjerujte mi, nije beznačajan, koji su neposredno nakon završetka fakulteta napustili zemlju i nisu ni pokušali tražiti posao, pa ih zato nemamo u evidenciji Komore. Zabrinjavajući je upravo trend odlazaka, od ukupnog broja ove godine ih je 17 zatražilo ispisnicu, a samo prošli tjedan njih troje – upozorio je Sesar u intervjuu za današnje bh. izdanje Večernjeg lista.

Dodao je kako je najviše liječnika otišlo u Njemačku, iako ih ima od Irske do Katara.

– Ovaj odlazak liječnika govori o krizi društva, jer društvo koje ne skrbi za svoje mlade i pametne ljude i nema baš blistavu budućnost. Ako uložite i trud i novce u obrazovanje liječnika, a to nisu male brojke, pa ga pustite da ode, imate čisti gubitak, i ljudski i stručni i financijski. Možda se netko od njih i vrati i obogati nas svojim znanjem i iskustvom, ali nisam siguran koliko će to biti čest slučaj – smatra Sesar, te napominje kako isključivi razlozi odlaska liječnika nisu materijalne prirode.

– Često možemo čuti kako odlaze zbog osjećaja nesigurnosti i izostanka perspektive ili zbog većih mogućnosti stručnog napredovanja i usavršavanja – kazao je Sesar.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar