​Njemačka deblokada, BiH dobiva poziv EU-a

​Njemačka deblokada, BiH dobiva poziv EU-a

Na pomolu je rješenje kako bi se konačno otklonile zapreke i omogućio bosanskohercegovački put prema Europskoj uniji (EU) već 18. srpnja na sastanku ministara EU-a u Bruxellesu s prilagodbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u dijelu dokumenta koji se odnosi na nastavak tradicionalne trgovine s Hrvatskom. Zaključak je to jučerašnjih razgovora koje je u Sarajevu i Banjoj Luci imao njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt kojega je osobno u misiju spašavanja europskog puta BiH poslala njemačka kancelarka Angela Merkel, piše Večernji list.

Zvizdić, Dodik, Novalić…

Sugovornici su se složili da će Svjetska banka obaviti neovisnu procjenu mogućeg utjecaja bescarinskog uvoza iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Schmidt je o ovome u Sarajevu razgovarao s predsjedateljem Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, predstavnicima Vlade Federacije BiH te s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. Cilj je bio donijeti odluke o načinima potpore kako bi se deblokirali procesi, opisao je Schmidt sadržaj tih razgovora dodajući kako se deblokada europskog puta BiH sada može smatrati “izvjesnom”, odnosno kako će to biti potvrđeno 18. srpnja u Bruxellesu. “Kancelarka Merkel ističe kako se Njemačka želi aktivirati u približavanju BiH procesu europskih integracija”, kazao je Schmidt objašnjavajući kako se konkretne odluke o prihvaćanju prilagođenog SSP-a unutar BiH mogu očekivati idućeg tjedna. Uslijedit će to na temelju dogovora da Svjetska banka provede procjene o eventualnim troškovima te financijskim i strateškim posljedicama daljnjeg približavanja BiH EU, a onda će se kroz konkretne razgovore odlučiti na čemu ciljano djelovati. Dodik je nakon sastanka s njemačkim ministrom potvrdio kako će RS prihvatiti prilagodbu SSP-a ako neovisna agencija procijeni moguće štete po poljoprivredu u BiH i osigura financijsku kompenzaciju. Voditelj izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako je sada važno provesti načelan dogovor o prilagodbi SSP-a, pri čemu je jasno kako valja očuvati poljoprivredu u BiH od koje živi 35 posto stanovništva te kako je EU želi podržati, a ne na bilo koji način uništavati. “Stotine milijuna eura poticaja iz EU-a zbog takvog su stanja sada nedostupne poljoprivrednicima u BiH”, kazao je Wigemark dodajući kako ih uvoz iz Hrvatske ne može ni na koji način ugroziti.

Obećanje kancelarke

Istaknuo je kako je vrijeme odustati od negativnog pristupa i iskoristiti pruženu priliku. Tijekom posjeta članova Predsjedništva BiH Berlinu 30. lipnja, Merkel je potvrdila kako je njezina vlada spremna pomoći na europskom putu, tako što bi nadoknadila štetu koju bi poljoprivredni sektor u BiH eventualno mogao pretrpjeti zbog povećanog uvoza iz EU, a Schmidt je potvrdio kako je njegov posjet ispunjenje tog obećanja. Vlasti RS-a tvrde da bi nakon preinaka SSP-a i omogućavanjem bescarinskog uvoza iz Hrvatske poljoprivrednici u tom entitetu pretrpjeli štete veće od 100 milijuna eura. Realnije su procjene kako stvarna šteta, odnosno gubitak za poljoprivrednike u BiH ne bi bio veći od 30 mil. €.

pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar