10 poslova koji su ugroženi digitalizacijom. Je li i vaš?

10 poslova koji su ugroženi digitalizacijom. Je li i vaš?

Forbesov analitičar Bernard Marr naveo je 10 područja u kojima će poslovi biti ugroženi kompjuterizacijom i automatizacijom. U razvijenom svijetu za 20 godina očekuje se da bi iz tih razloga moglo nestati do 35 posto svih poslova, prenosi Express.hr

Zdravstvo
Nedavno su se pojavile prve ljekarne koje vode kompjuteri. Johnson&Johnson je lansirao aparat koji automatski nadzire razinu anestetika tijekom operacija, a tu su već dulje i roboti koji ljudima pomažu pri najkompliciranijima operacijama.

Osiguranje
Najveći dio onoga što rade brokeri i osiguravajući agenti jest računanje rizika i mnoštva podataka po više ili manje složenim formulama. U tome su kompjuteri svakako bitno uspješniji.

Arhitektura
Već dulje vrijeme postoje takvi kompjuterski programi koje mušterije mogu koristiti kako bi otprilike opisali kuće ili namještaj kakve žele. Marr smatra da odatle nije daleko do razvoja softvera koji bi crtao složenije projekte.

Novinarstvo
Marr smatra da će uskoro bitan dio novinarskog posla, prvo u novinarstvu koje pokriva financije i u sportskom novinarstvu, tako da će automatski programi slobodno prikupljati informacije po internetu i onda ih smišljeno tako jezično oblikovati da nitko neće moći tužiti za povredu autorskih prava.

Financije
Složeni logaritmi su računovođe već uvelike istisnuli, a Marr vjeruje da će uskoro udariti i na više bankare, pa i na one koji odlučuju o kreditima. Vlade već danas počinju koristiti kompjutere i razvijeni softver za pronalaženje poreznih utaja.

Obrazovanje
Marr primjećuje sve češću i uspješnu primjeru digitalnih alata u obrazovanju, koji se pokazuju uspješniji od stvarnih ljudi. Iz toga izvlači da će se to nastaviti i da je za očekivati čak i nestanak učitelja.

Ljudski resursi
Marr smatra da se već danas sva procedura oko skupljanja podataka i klasificiranja kandidata za zapošljavanje, može lako provesti bez ljudskog faktora.

Marketing i oglašavanje
Riječ je o poslu koji iziskuje kreativnost i sposobnost jednog čovjeka da manipulira drugim. Marr se poziva na primjer tvrtke Persado koja je razvila softver za pisanje dijelova e-mailova kojima tvrtke navode da posluju s njima.

Pravo i pravno savjetovanje
Marr ističe primjer statističkih baza prema kojima se već danas predviđa ishod pojedinih pravnih postupaka. Za veliku količinu podataka koja se koristi u parnicama i suđenjima, kaže da se može lako njima upravljati ako ih se digitalizira.

Policija
Bolje predviđanje riskantnih situacija, moglo bi dovesti i do manje potrebe za osobljem na poslovima provođenja zakona.

pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar