• O Aluminiju i drugim problemima kao što je Dom za starije Rama – Šćit oglasili se načelnik općine Prozor-Rama i vijećnici
  • O Aluminiju i drugim problemima kao što je Dom za starije Rama – Šćit oglasili se načelnik općine Prozor-Rama i vijećnici
  • O Aluminiju i drugim problemima kao što je Dom za starije Rama – Šćit oglasili se načelnik općine Prozor-Rama i vijećnici

O Aluminiju i drugim problemima kao što je Dom za starije Rama – Šćit oglasili se načelnik općine Prozor-Rama i vijećnici

Vezano za događanja oko mostarskog Aluminija oglasio se načelnik općine Prozor-Rama i dio vijećnika u općinskom vijeću Prozor-Rama. Prenosimo njihovo priopćenje:

Aktualna problematika Aluminija d.o.o. Mostar podsjetila nas je na ne tako davne pljačkaške pohode kojima je narod ove općine značajno osiromašen, slično onomu što danas doživljava Mostar i cijela regija.

Ovim putem izražavamo solidarnost s radnicima Aluminija, s njihovim obiteljima. Solidarnost iskazujemo potpuno iskreno, jer smo i mi u Rami prošli katarzu navodne „političke pomoći“, kada su početkom dvijetisućitih kroz osmišljeni zločinački poduhvat pokradene i rasprodane ramske  tvornice koje su u ratu bile odlično očuvane. Tada smo političkom voljom Dragana Čovića i lokalnih mešetara izgubili preko 400 radnih mjesta što se pokazalo kao ogroman i teško nadoknadiv  gubitak.  Pravo na rad nad tim strojevima danas ostvaruju radnici u Kalesiji, Valjevu, Kninu….

Sigurni smo da je sadašnja „pomoć“ koja je najavljena Aluminiju i njegovim radnicima obična obmane političke vrhuške koja se očigledno prepala glasnih radnika i izražavanja  nezadovoljstva. Kako inače razumjeti da se rješenje za Aluminij traži sada, nakon grubog prestanka proizvodnje, a nije se tražilo bar 6 mjeseci ranije, kada je bilo jasno da će doći do isključenja  struje i prestanka proizvodnje?

Aluminij je postao mononacionalno poduzeće, pa je kao i sav politički život Hrvata u BiH s vremenom postao vlasnikom jednoga čovjeka, Dragana Čovića, i njegove oligarhijske skupine. Nitko od upravnih struktura Aluminija nije imenovan bez Čovićeva znanja i njegova dopuštenja, i tu se mora tražiti odgovornost.

Smatramo da je ispravno pozivati na odgovornost i Vladu Federacije BiH, i kao većinskoga vlasnika Aluminija, ali i kao najodgovornije institucije koja se bavi gospodarstvom i entiteta i države. Pritom se ne smije zamagliti istina da u toj Federalnoj Vladi neke od najvažnijih resora drže Hrvati, kadrovi HDZ-a BiH – Jelka Miličević, Ministrica financija, Mato Jozić, Ministar pravde, Denis Lasić, Ministar prometa i komunikacija, Vjekoslav Mandić, Ministar zdravstva, da na sve može reagirati i Klub Hrvata u Domu naroda Federalnog Parlamenta nad kojim kontrolu ima Dragan Čović…. 

Uza svu solidarnost s radnicima Aluminija, smatramo da dio odgovornosti stoji i na njima jer su dozvolili da budu izloženi manipulacijama i bili slijepi poslušnici političke vrhuške.  Dobro će biti ako se dogodi ozdravljenje Aluminija kroz tržišnu utakmicu. Jer, „dogovorna ekonomija“ koja stoji u pozadini mnogih propalih poduzeća, i u bivšem Čovićevom mostarskom i jugoslavenskom gigantu Sokolu, i u UNIS-u u Prozoru – Rami, i ovdje će, u Aluminiju, u konačnici propasti, jer je i Aluminij zaražen divljim kapitalizmom i sebičnom pljačkom koji se tako lažno maskiraju hrvatstvom i ekonomskim interesom hrvatskoga naroda.

Postoje informacije da se i Domu za stare i nemoćne osobe na Šćitu iz Draganovih krugova osmišljava krah, te otimačina velikih vrijednosti uloženih posebno od općine Prozor  Rama, od Vlade Republike Hrvatske, te drugih institucija i pojedinačnih donatora. Paziti ćemo da se to ne dogodi, da ponovo ne nadvlada tuđinac i njegova slijepa nezasitna žeđ za tuđim, u ovom slučaju našim, ramskim.

Mi u Općinskom odboru  Rami upravo zato nikada nismo ni bili u HNS-u niti smo bili za druge promašene političke projekte Dragana Čović, te posebno protiv političkog koaliranja s njima. Narod Prozora – Rame ne želi više doživjeti otimačinu svojih vrijednosti, te će na svaki pokušaj obmane i prevare znati se zaštititi i ispravno postupati.

 

Načelnik općine Prozor-Rama

dr. Jozo Ivančević

 Grupa vijećnika OV Prozor-Rama

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar