NASA nazvala krater na Marsu po mjestu Jezero kod Jajca

NASA nazvala krater na Marsu po mjestu Jezero kod Jajca

NASA-in rover u sklopu svoje najveće misije Mars 2020 u četvrtak će sletjeti u krater Jezero, koji je naziv dobio po maloj općini kod Jajca. Jajačko Jezero ima nešto više od 1.000 stanovnika, a mnogi smatraju da je to od velikog značaja za njihovo malo mjesto. – piše Klix.ba

Misija rovera na Mars, točnije, u krater naziva Jezero, jedna je od najvećih NASA-inih misija u sklopu istraživanja Crvene planete, a krater je ime dobio još 2007. godine od Međunarodne astronomske unije (International Astronomical Union – IAU) zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka ulijeva u Plivsko jezero na lokalitetu ade kod jajačkog Jezera.

Iako je informacija prije nekoliko godina bila dobra šala za mještane Jezera i cijele Bosne i Hercegovine, koji nisu vjerovali da krater nosi naziv Jezero te da će najveća misija biti obavljena upravo na tom krateru, to je potvrđeno pismom koje je NASA poslala načelnici ove općine.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
“Ljudima je bilo smiješno sve do NASA-ine potvrde”

“Ovo je dobra vijest za promociju ove male općine, ali i u budućnosti može izroditi neka dešavanja, skupove, kampove studenata Banje Luke, Mostara i Sarajeva, koji bi zajedno dolazili i imali godišnje okupljanje vezano za ovu temu. Bilo je različitih reakcija. Kada sam dobila link, mislila sam da je montirana vijest na internetu, a podijeljena mišljenja su bila i među mještanima Jezera i građanima BiH, koji su se tome smijali. Nedugo nakon toga, brojnih potvrda, događaja i sastanaka dobili smo i službeno  pismo NASA-e koje potvrđuje vezu ove male općine i kratera na Marsu”, kazala je načelnica Općine Jezero Snežana Ružičić.

Snežana Ružičić (Foto: E. M./Klix.ba)
Snežana Ružičić (Foto: E. M./Klix.ba)

Ističe kako je sve to, i dobro i loše, vodilo ka tome da se čuje za njenu općinu te da je sva ova priča pomalo nerealna, ali itekako velika za stanovnike jedne male općine na Balkanu.

“Slanje pisma od NASA-e i inžinjera koji su angažirani na ovoj misiji je dalo malo fokusa na ovu općinu i to je bila veća vijest od samog naziva kratera i da je NASA-ina najveća misija izabrala baš taj krater. Pismo nam je uručio ambasador SAD-a i otvorilo nam je mogućnosti da argumentirano pričamo o ovome”, kaže Ružičić te dodaje da će u narednom periodu svoju općinu na osnovu ovoga promovirati u sektorima ekologije, turizma, a sve s ciljem ekonomskog osnaživanja.

Mještani se nadaju boljem sutra u općini, kao i NASA-ini inžinjeri na Marsu

S druge strane, mještani su ipak podijeljenog mišljenja, što je u razgovoru za Klix.ba potvrdio Milan Kutanjac, kazavši da je za mnoge priča o vezi Marsa i Jezera kao crtani film.

“Prvi put kada sam čuo tu informaciju pretpostavljao sam da je ta veza ustvari zbog geografske slike ovog našeg područja. Informacija o nazivu kratera po Jezeru me iznenadila i sam sam rekao da je dobro da je i nas nešto takvo ‘pogodilo’, a ne samo loše, što može biti neki naš put ka naprijed. Mnogima je to nešto kao crtani film, ali onima koji sve to bolje razumiju, to je ozbiljna priča i lijep potencijal”, kaže Kutanjac.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

S obzirom na to da će rover s Marsa uzeti određene uzorke koji bi trebali dati i određene informacije o životu na ovoj planeti, pitali smo Kutanjca šta to znači za njega u maloj općini iz koje mladi uveliko odlaze, ali ne na Mars.

“Život u našem Jezeru je težak, sve zavisi kako se mladi snalaze. Ja sam ovdje ostao da živim jer imam svoju viziju i snalaženje. Imamo dosta turističkog potencijala, ali treba nam malo vjetra u leđa. Možda je ovo upravo neki vjetar u leđa. Omladina odlazi, nekoliko porodica je još ovdje, ali vjerujem u život u ovom mjestu”, dodao je Kutanjac.

“Bolje mi nego neka druga općina”

Njegov sugrađanin Nedeljko također smatra da je velika stvar što krater nosi naziv po Jezeru, iako od toga njegove komšije neće imati velike koristi.

Nedeljko Kovačević (Foto: E. M./Klix.ba)
Nedeljko Kovačević (Foto: E. M./Klix.ba)

“Imali smo ovdje jedan događaj gdje smo se informirali o tome. Dobro je da se čuje za ovu općinu, mi smo sada nekako ‘centar’ i to nam je svima drago. Bolje je da se zna za općinu Jezero nego za neku drugu općinu”, kazao je Nedeljko.

U malom mjestu kod Jajca u četvrtak će biti organizirano i praćenje uživo slijetanja rovera na Mars, a svi se nadaju da će misija uspješno završiti te da će i Jezero, i ono na Marsu i ovo kod Jajca, imati bolju budućnost i donijeti pozitivne vijesti za sve one koji sa strepnjom očekuju bolje sutra.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar