Tenzije i pretenzije

Tenzije i pretenzije

U Bijeljini je održana središnja svečana manifestacija povodom proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovu priliku član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iskoristio je za veličanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i ponovno nazivanje Republike Srpske državom, uz aludiranje na otcjepljenje.

Mir kao i sloboda čuvaju se samo pod jednom zastavom, poruka je s manifestacije povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva slobode i nacionalne zastave, koji zajednički obilježavaju RS i Srbija i prvi put s ove strane Drine.

“Svi dobro znamo da su se kroz historiju granice država i mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da u historiji, u kojoj je sve relativno, neće se mijenjati  i ubuduće. Međutim, konstanta i garant kako u prošlosti i u sadašnjosti, tako i u budućnosti našeg nepokolebljivog i trajnog jedinstva jeste živa pravoslavna vjera”, poručio je patrijarh Porfirije.

“Da zajedno pobijedimo ludilo”, poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, naglašavajući da historijski trenutak zahtijeva ujedinjenje.

“Ovaj historijski trenutak od nas zahtijeva da se ujedinimo pod našom zastavom, pod našom trobojkom, pod zastavom mira, ali i zastavom života, i da zajedno pobijedimo ludilo koje može ove prostore ponovo pretvoriti u krvavu klanicu. Također, moramo da shvatimo da naše nesloge, narciosidne a male razlike biju bitke u kojima niko ne može pobijediti osim onih koji žele slabu i poraženu i Srbiju i RS”, rekao je Vučić.

“Danas Srbi imaju dvije države – RS i Srbiju, ali danas Srbi moraju znati da ćemo uvijek nastojati da se borimo za jedinstvo u mislima i svemu onome što se u tom jedinstvu odražava”, poručio je Dodik.

Dan srpskog jedinstva obilježava se kao podsjećanje na 103 godine od proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu, a prvi put manifestacija se obilježava s ove strane Drine.

/Izvor: Agencije/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar