• Uzdol proglašen mjestom posebnog pijeteta
  • Uzdol proglašen mjestom posebnog pijeteta
  • Uzdol proglašen mjestom posebnog pijeteta
  • Uzdol proglašen mjestom posebnog pijeteta
  • Uzdol proglašen mjestom posebnog pijeteta
  • Uzdol proglašen mjestom posebnog pijeteta
  • Uzdol proglašen mjestom posebnog pijeteta

Uzdol proglašen mjestom posebnog pijeteta

Vjernici župe sv. Ivana Krstitelja Uzdol već tradicionalno pored osobnih zavjeta, tijekom Korizme imaju i zajednički zavjet koji se očituje u oživljavanju Kristove muke kroz zajednički hod i molitvu uz Uzdolsku kalvariju. Postaje križnoga puta na otvorenome obilježene su velikim kamenim križevima i protežu se od Ljubunačkog zaseoka Kolakušići do vrha uzvišenja Gradac odnosno prekrasnog vidikovaca na kome je od drveta napravljena zavjetna kapelica blažene Majke Terezije, a u samoj blizini je arheološko nalazište. Zavjet je to koji olakšava i dušu i život u uzdolskom kraju koji je ranjen i otežan ratnim stradanjem i pustošenjem.

Kako u ovoj 2016. godini župa Uzdol obilježava 160. GODIŠNJICU POSTOJANJA, a kako je ova godina proglašena i godinom BOŽANSKOG MILOSRĐA, nadbiskup vrhbosanski i metropolita Vinko kardinal Puljić donio je odluku da ovo mjesto stradanja proglasi mjestom posebnog pijeteta žrtvama rata.

Danas, 14. veljače na Prvu korizmenu nedjelju, kao izaslanik Vinka kardinala Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa i  metropolite, župu Uzdol posjetio je mons. Ante Meštrovića, vrhbosanski kanonik.
Kao što je bilo i najavljeno, Pučku Svetu misu u župnoj crkvi u 11 sati uz koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Miljenka Džalte, predvodio je i pod njom nadahnuto propovijedao mons. Ante Meštrović.
U prvom dijelu euharistijskog slavlja, župnik Džalto i mons. Meštrović predstavili su Odluku o proglašenju Uzdola mjestom posebnog pijateta žrtvama rata, a potom je mons. Ante predao uokvireni tekst Odluke g. Kazimiru Zeleniki, predstavniku obitelji Uzdolskih žrtava. Tekst Odluke od sada će biti u župnoj crkvi.

Riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti izrekao je vlč. Džalto.

Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti župni zbor „fra Stjepan Barišić“ predvođen gđicom Ivanom Kolakušić, a prigodna čitanja i tekst Molitve vjernika pročitale su mlade čitačice.

U 15 sati upriličena je pobožnost križnoga puta na otvorenom koju je također predvodio mons. Ante Meštorvić. Prije početka pobožnosti nazočnima se obratio vlč. Džalto koji je nakon pozdrava dao upute vezane za predstojeću pobožnost.

Veliki drveni križ od prve postaje ponio je mons. Meštrović, a potom slijedeći vjernici: Mirko Kolakušić, Rajko Ratkić, Žarko Miličević, Zoran Piplica, Ivan Crnjac, Ante Burić, Mirko Petrović, Franjo Brajko (Anđelkov), Ivo Brajko (Perin), Fabijan Ratkić, Stipo Vlajčić (Jozin) i Stipo Kolakušić.

Između postaja Molitvu krunice, predvodile su djevojčice: Ivana Barešić, Marija Stojanović i Marija Tadić. Tekst himna „Stala plačuć tužna mati“ pjevao je dio članova župnog zbora „fra Stjepan Barešić“, a brigu oko prijenosnog ozvučenja preuzeli su: Žarko Madžar, Stipo Kolakušić i Ivan Knježević.

Po dolasku na vrh uzvišenja Gradac. kod zavjetne kapelice blažene Majke Terezije, nazočnima se u zahvalnom govoru obratio vlč. Džalto koji je potaknuo nazočne da dođu te da pozovu i druge iduće nedjelje. Nakon završnog zahvalnog govora i blagoslova mons. Ante, otpjevana je pjesma „Došli smo ti Majko draga“, a potom je upriličeno zajedničko fotografiranje.

Unatoč tmurnom, prohladnom i kišnom vremenu, te blatnjavom putu u pobožnosti križnoga puta sudjelovalo je 124 hodočasnika.

U ovo-nedjeljnoj pobožnosti i slavlju Svete mise sudjelovala je i s. Zora Stojanović, članica družbe sestara Kćeri Božje Ljubavi, podrijetlom iz župe Uzdol.

Inače, prva pobožnost križnoga na otvorenome u župi Uzdol upriličena je na nedjelju Cvjetnice, 5. travnja 2009. kada je pomoćni vrhbosanski biskup mons. Pero Sudar, predvodio obred blagoslova postaja križnoga puta hrvatskog stradanja i zavjetne kapelice blažene Majke Terezije na brdu Gradac (917n/m) te Svetu misu.

Tekst: Župa Uzdol i Marinko Rumbočić
Foto: Stipo Bošnjak i župa Uzdol

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar