“8. MART”: Što se slavi na današnji dan

“8. MART”: Što se slavi na današnji dan

Međunarodni dan žena, 8. ožujka, obilježava se širom svijeta kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Međunarodni dan žena također je prilika da se prisjetimo važnosti žena u našem društvu, kao i brojnih izazova s kojima se suočavaju.

Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa, kao i emancipaciju žena

Dan žena prvi put je obilježen 28. veljače 1909. godine u Sjedinjenim Državama, deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do prosvjeda zbog loših uvjeta rada.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su prosvjedovale prvi put 8. ožujka 1857. u New Yorku, zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Ti prosvjedi u narednim godinama su postali tradicionalni

Najmasovniji su bili 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama New Yorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Prva međunarodna ženska konferencija održana je 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, koja je bila članica Njemačke socijalističke partije. Naredne godine, Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije.

Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iljiča Lenjina da 8. ožujak postane državni praznik i tijekom sovjetskog razdoblja koristio se za obilježavanje “herojstva radnica”.

U brojnim zemljama taj praznik je izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

Ujedinjeni narodi su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obilježavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena. Dvije godine kasnije, Generalna skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom proglasila 8. ožujak Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar