Ako pijete ove sokove, spavat ćete barem sat vremena dulje

Ako pijete ove sokove, spavat ćete barem sat vremena dulje

Ako vas muči isprekidani noćni san ili teško zaspete, znanstvenici nude rješenje.

Sada možete ostaviti postrance svoju kutiju čaja od kamilice i posegnuti za sokovima.

Novo istraživanje predstavljeno na Experimental Biology 2014 konferenciji otkrilo je da ako pijete dvaput na dan sok od višnje to vam može pomoći da spavate gotovo 90 minuta duže tijekom noći.

Istraživači s Državnog sveučilišta u Louisiani sudionicima istraživanja koji se muče s nesanicom davali su piti sok od višnje dva puta na dan tijekom dva tjedna nakon čega su napravili pauzu od dva tjedna. Ispitanici su zatim ponovno dva tjedna pili "placebo napitak".

Rezultati ispitivanja pokazala su da su ispitanici imali duži sam u prosjeku 84 minute svake noći u razdoblju kada su pili sok od višnje.

Sok od višnje prirodni je izvor hormona melatonina koji utječe na ciklus budnosti i sna i aminokiseline triptofan, pojasnio je jedan od autora istraživanja, Frank L. Greenway.

Kada je mrak, tijelo proizvodi više melatonina, a kad je svjetlo, proizvodi ga manje. Izloženost jakom svjetlu noću ili slabom danju može poremetiti sintezu melatonina. Crveni pigmenti u višnji "pomažu" u sprječavanju brze razgradnje triptofana te je njegovo djelovanje u našem organizmu produženo, tvrdi Greenway.

Ako niste ljubitelj soka od višnje ili ga niste u mogućnosti nabaviti, pokušajte sa sokom od kivija, preporučuju stručnjaci.

Foto: Shutterstock

Ako popijete sok od dva kivija sat vremena prije odlaska na spavanje dužina sna tijekom noći povećat će se za 13 % i smanjiti vrijeme budnosti za 29% nakon samo četiri tjedna, pokazalo je jedno od posljednjih istraživanja koje su proveli kineski znanstvenici. 

Za bolji san možete u večeru uvrstiti i morske alge čime biste mogli dobiti dodatni sat sna, pokazalo je nedavno istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Oxfordu.

vecernji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar