Ako želite primati njemačku mirovinu u inozemstvu, morate računati na ovo

Ako želite primati njemačku mirovinu u inozemstvu, morate računati na ovo

Prva ključna stvar koja je bitna za sve umirovljenike koji primaju njemačku mirovinu, a odluče živjeti u zemlji van EU, je svakako pitanje ima li Njemačka sklopljen sporazum s tom državom o socijalnom osiguranju

Oko 1,8 milijuna njemačkih umirovljenika prima svake godine mirovinu u više od 150 zemalja svijeta. Pravo na isplatu pune mirovine imaju isključivo oni umirovljenici koji odluče preseliti u jednu od zemalja EU ili Norveške, Islanda, Lihtejnštajna i Švicarske, no odluče li živjeti negdje drugdje, situacija se bitno mijenja.

Prva ključna stvar koja je bitna za sve umirovljenike koji primaju njemačku mirovinu, a odluče živjeti u zemlji van EU, je svakako pitanje ima li Njemačka sklopljen sporazum s tom državom o socijalnom osiguranju, piše Fenix Magazin.

Osim toga, bitno je i znati koliko dugo osoba planira živjeti u inozemstvu

Ako se radi o duže od šest mjeseci, takvi umirovljenici imaju pravo na punu mirovinu. Ipak, svi umirovljenici sa stalnim prebivalištem izvan Njemačke imaju ”ograničenu poreznu obvezu”.

Baš zbog toga, navode njemački mediji, brojni se umirovljenici odlučuju pola godine provesti u Njemačkoj, a pola godine negdje drugdje.

U slučaju invalidske mirovine, u inozemstvu ponekad vrijede drugi propisi nego u Njemačkoj. Tako se puna invalidska mirovina može brzo pretvoriti u djelomičnu, zbor različitih kriterija za dokazivanje invalidnosti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing