NOVALIĆ: Minimalna plaća može biti i 700 KM, ako se usvoje zakoni o doprinosima

NOVALIĆ: Minimalna plaća može biti i 700 KM, ako se usvoje zakoni o doprinosima

Ako usvojimo zakone gdje opterećenje nije više 70 posto nego 50 posto, logično je da će i minimalna plaća moći biti ne 600 KM, nego 700 ili 750 KM, tvrdi Novalić.

Put do rasta plaća i do rasta minimalne plaće vodi preko usvajanja zakona o doprinosima i dohotku, koji obaraju opterećenje, izjavio je za BHRT premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

“Reforma je imala četiri stupa, mi smo završili tri. S ta tri sam jako zadovoljan. Financijski zakoni koji su doveli likvidnost u Federaciju, pa i u cijelu Bosnu i Hercegovini, jako popravili pa gotovo i udvostručili proračun. Broj dva su socijalni zakoni, kao što je mirovinski, kao što je dječiji doplatak, Zakon o razvojačenim braniteljima itd. Treći stup te reforme je bilo radnopravno zakonodavstvo koje nam je podarilo 64.000 novozaposlenih radnika u Federaciji koji su donijeli novu ekonomsku snagu u FBiH”, kazao je Novalić u emisiji Aktuelni intervju BHT1, govoreći o reformama koje je provela Vlada Federacije BiH u proteklom mandatu.

Novalić napominje kako nije zadovoljan “četvrtim stupom” reformi, koji se odnosi na fiskalne zakone – Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak

“Nismo usvojili, možda zato što nije bilo većine ili hrabrosti u Parlamentu. Mi smo ga poslali prije šet godina u Parlament, a neki dan smo ga čak i popravili jer je ekonomska situacija dopustila da još snizimo obveze i da još povisimo neoporezivi dio u Zakonu o dohotku. S tim nisam zadovoljan i poslao sam već urgenciju da prva stvar nakon usvajanja proračuna budu ti zakoni. Ti su nam zakoni definitivno potrebni jer vode put do smanjenja obveza. Federacija stoji jako dobro ekonomski, a to je put do povećanja plaća koji nam je tako potreban”, naglasio je Novalić.

Na pitanje jesu li odlukom Vlade FBiH o najnižoj plaći u iznosu od 596 KM zadovoljene potrebe građana u trenutnim ekonomskim uvjetima, Novalić kaže kako je ta odluka donesena prema uredbi koju je Vlada FBiH uradila sa Svjetskom bankom.

“To je povećanje od 53 KM. Ni 200 KM nije neki iznos u današnje vrijeme. Ja sam mnogo puta ponovio da put do rasta plaća i do rasta minimalne plaće, pa sam čak procijenio da bez problema ona može biti i 700 KM, vodi preko usvajanja zakona o doprinosima i dohotku, koji obaraju opterećenje. Ako usvojimo zakone gdje opterećenje nije više 70 posto nego 50 posto, logično je da će i minimalna plaća moći biti ne 600 KM, nego 700 ili 750 KM. Znači, prvo ta dva zakona, a onda može sve ostalo. Znate li na što bi se svelo da mi sada dignemo na 700 KM? Samo bi Federacija BiH kroz povećanje obveza dobila 120 milijuna KM, a mi ih više iz tog izvora ne želimo. Ne želimo iz gospodarstva uzimati novac koji treba da ići u povećanje plaća”, rekao je Novalić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing